Toksöz, Pernigotti’yi Optima’ya satıyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Godiva ile birlikte Türk şekerleme ve çikolata sektörünün ilk önemli satın almalarından biri oldu İtalyan Pernigotti. Yıldız Holding’in açtığı küresel marka olma yolculuğunda önemli bir adımı sürdüren Toksöz Grubu’nun bu alımı sadece Avrupa’da değil, dünyada da adından söz ettirdi. İtalya’nın en eski çikolata markası olarak bilinen Pernigotti’nin 2013’te Toksöz Grubu tarafından Türk şirket bünyesine geçmesi sadece 6 yıl sürdü ve devir süreci başladı. Geçen yıl İtalya’daki fabrikanın kapatılarak Türkiye’ye taşınacağına yönelik haberlerin çıkmasının ardından Roma Yönetimi ve tesisin bulunduğu Novi Ligure kenti bu karara tepki göstermişti. Ardından geçtiğimiz aylarda Toksöz Grubu, geri adım attı ve taşınma planını iptal ederek markayı satma yolunu tercih etmişti.İtalya Başbakan Yardımcısı ve Çalışma ile Sanayi Bakanlığını yürüten Luigi Di Maio, Türk şirketle yapılan taşıma planı iptalini duyurmuştu.

Di Maio, ülkenin kuzeyinde yer alan Pernigotti fabrikasının kapanmayacağını açıklamış, Emendatori ve Gruppo Spes adlı iki farklı şirketle de görüşmeler yapıldığını duyurmuştu.

159 YILLIK GEÇMİŞİ VAR

O görüşmeler olumsuz sonuçlandı ve Toksöz Grubu başka bir grupla masaya oturdu. Toksöz Grubu, hatta o grupla anlaşmayı imzalamak üzere.

1860 yılında kurulan Pernigotti için masaya oturan ise İtalyan Optima Group. Pernigotti CFO’su Pierluigi Colombi, markanın Optima Group’a satışının önemli bir adım olduğunu ifade ediyor.

İtalyan medyasına yansıyan haberlerde Optima Group CEO'su Francesco Fattori ise anlaşmanın tamamlanmak üzere olduğunu vurguluyor. Fattori, "Pernigotti Maestri Gelatieri Italiani markasının satın alınması, Optima Group'u hem İtalya'da hem de yurtdışında başarılı bir şekilde çalıştığımız segmentlerdeki gelişim ve yatırım planlarında daha da güçlendirecektir” diyor.

CİROSU 52 MİLYON EURO

İtalya'nın geleneksel ve tarihi markası Pernigotti, 5 nesildir Averna ailesi tarafından yönetilen Fratelli Averna'nın en özel markalarından bir tanesiydi. Toksöz Grubu’nun 6 yıl önce Averna ailesinden satın aldığı marka,fındıklı çikolata, nugat ve dondurmaları ile tanınıyor. 2017’de 8.2 milyon euro zarar eden yaşayan Pennigotti'nin cirosu ise 52 milyon euroydu.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz haftalarda Toksöz Ailesi’ne ait önemli bir şirkette daha satış süreci başlamıştı. Aile kontrolündeki ilaç şirketi Sanovel'in yüzde 30'luk hissesinin 750 milyon dolarlık değer üzerinden ABD’li bir fona satışı gündem oluşturmuştu.

Türkiye data merkezi olmayı hedefliyor

Her ne kadar teknolojinin üssü ABD, AB ve Uzakdoğu ülkeleri olsa da dünyanın veri merkezi Hindistan. Hindistan’ın bu alanda ise en önemli rakiplerinden biri Türkiye. Coğrafi konumunun avantajlarını bu alanda da kullanan Türkiye, hızla artan bilişim ihracatının etkisiyle veri merkezi alanında dünya devleri için çekim merkezi oldu. Güney Kore’den ABD’ye bir çok şirket bu alanda kurulmuş Türk şirketlerini satın alıyor veya ortaklık yapıyor. 2014’de Güney Koreli SK Group’un Doğuş Holding ile birlikte Radore Hosting'e yönelik yatırımı bu alandaki ilk büyük adım oldu.
2017’de ABD’li bilişim devi Equinix’in Zenium İstanbul Veri Merkezi'ni 93 milyon dolara bünyesine katması en ciddi adımlar arasında yer aldı. Bir diğer ABD’li dev Microsoft’un bu yılın ocak ayında Türk şirketi Citus Data’yı bünyesine katması en fazla ses getiren satış işlemi oldu. Yerli ve yabancıların yatırım yaptığı bu alan bir ilke daha imza atıyor ve ilk fuarını düzenliyor. Türkiye’yi bir veri merkezi haline getirmeyi hedefleyen fuar ise Data Center Expo Eurosia. 35 ülkeden yaklaşık 250 marka, İstanbul'da ilk kez düzenlenecek bu organizasyonda son teknolojilerini sergileyecek. 28 Kasım-1 Aralık 2019 tarihleri arasında 4 gün boyunca İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan fuarı değerlendiren Data Center Expo Eurasia Proje Müdürü Savaş Kemal Burkay, Türkiye'yi bölgesel bir güç olarak konumlandırmada önemli bir buluşma olarak tanımlanıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar