Tohumlar, müzeler, lezzetler…
Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…
“Kurda, kuşa, aşa… ve göze”
Lalehan Uysal’ın tohum fotoğrafları sergisi, Oxford, Gaziantep ve Adana’dan sonra İstanbul’da “Kurda, Kuşa, Aşa… Ve Göze” adıyla Ark Kültür’de açıldı. Grafik tasarımcı, Buğday Derneği ve Bomonti/Feriköy Ekolojik Pazar'ın kurucularından ve bugün kendini "Tohum Gözlemcisi" olarak tanımlayan Lalehan Uysal’ın Londra’da Oxford Üniversitesi’nin St. Catherine’s College’de teması tohum olan “Oxford Food and Cookery” sempozyumunda yer alan sergisi bir ilkti. Bunu, Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali’nde Gaziantep’e has yerel tohumlardan ilham alarak çektiği fotoğraflardan hazırladığı sergi izledi. Ardından Çukurova’ya has yerel tohumları fotoğrafladı ve Adana Lezzet Festivali’nde üçüncü sergisini açtı.
Lalehan Uysal’ın İstanbul sergisi bu üç sergide yer alan fotoğraflardan bir seçki.
Ayrıntılı bilgi için lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…
2018’de müzelerimizi 28 milyon kişi gezdi…
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerinden ve medya yansımalarından Ajans Press’in derlediği bilgilere göre, 2018 yılındaki toplam müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayısı 28 milyon 169 bin 615 olarak belirlendi. Bu rakam, 2017 yılında 20 milyon 509 bin 746’ydı.
2018 yılında en çok ziyaretçi ağırlayan İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi, 3 milyon 4 bin 620 kişiye ev sahipliği yaptı. İl bazında müze ve ören yerleri ziyaretçi sayısı incelendiğinde ise 7 milyon 387 bin 680 kişi ile İstanbul’un ilk sırada yer aldığı tespit edildi.
Detaylar dunya.com/ehlikeyf’te…
Galata Mevlevihanesi’nde iftar
Müze kültürü bilincini toplumun her kesimine yaymak, yerli ve yabancı daha çok ziyaretçinin müzelerle buluşmasını sağlamak amacıyla SICPA Türkiye ve Müze Kart’ın ev sahipliğinde Galata Mevlevihanesi’nde iftar programı düzenlendi. II. Bayezid (1447 – 1512) döneminde 1491 yılında Şeyhi Divane (Semaî) Mehmed (Çelebi) Dede tarafından İskender Paşa’nın Galata’daki arazisi üzerinde kurulan İstanbul’un ilk Mevlevihanesi ve Osmanlı eserlerinin en önemlileri arasında gösterilen İstanbul Galata Mevlevihanesi’nde düzenlenen iftar öncesi Anadolu Kültür Tarihçisi ve Türkolog Ali Canip Olgunlu tasavvuf sohbeti gerçekleştirdi.
dunya.com/ehlikeyf’te.
İftar ve sahur yemeklerinde neler tercih ediliyor?
Türkiye’deki iftar ve sahur tercihleri üzerine bir değerlendirme yayınlayan Yemeksepeti, Ramazan ayının ilk 20 gününde verilen siparişlerden çıkan sonuçları açıkladı. İftar menüsü: Mercimek çorbası, kuru fasulye, tavuklu pilav, çoban salatası ve güllaç. Sahur menüsü: Kumru sandviç, Ayvalık tostu, kahvaltı tabağı, kıymalı börek ve güllaç.
Geçtiğimiz yıllarda da iftar sofralarının favorisi olan çorba çeşitleri, bu sene de siparişlerini en çok artıran lezzet olarak zirveye yerleşti. En sevilen çorba mercimek olurken; ezogelin ve tavuk suyu çorba ilk 3’te yer aldı. Çorba sadece iftarda değil sahurda da gözde lezzetler arasına girdi ve sipariş oranını yüzde 65 artırdı. Sahurun vazgeçilmez çorbaları da mercimek, ezogelin ve tavuk suyu çorba oldu.
Lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…
Ramazan'a özel iftar sofraları (4)
On bir ayın sultanı Ramazan sürüyor. Bu sene de Ramazan mönüsü hazırlayan yerlerden seçmeler bu köşede yer alıyor. Bu haftanın mekânları Divan İstanbul Otelleri, Hilton İstanbul Maslak, Hyatt House Gebze, Lazzoni Hotel, Wish More Hotel İstanbul…
dunya.com/ehlikeyf’te…
Biliyor musunuz?
Arçelik Telve’nin yenilendiğini; Tekfen Vakfı’nın müzik bursunu; Paşabahçe’nin saklama kabını; Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Kadınlar Korosu’nun Leipzig konserini biliyor musunuz?
Hepsi dunya.com/ehlikeyf’te…