Tofaş'ın ucuzları

Gültekin KARA
Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Geçtiğimiz hafta Tofaş'ın Linea modelinin lansmanı vardı.
Tüm Tofaş üst yönetimi oradaydı. Konu hakkındaki yorumları, haberin içeriğini, modeli yandaki sütunlarda bulabilirsiniz.
Benim aklıma çok daha farklı bir konu takıldı.
Tofaş iyi otomobil mi üretiyor?
Yoksa otomobili pazarlamayı ve satmayı mı iyi biliyor?
Şimdi yaşı kuş serisini yakalamaya müsait olanlar büyük ihtimalle o dönemlerden kalan ön yargılarla ilk soruya olumlu yanıt vermezler.
Hakikaten de bir dönem kuş serisi araçların özellikle gümrük birliği ile artan rekabette ürün kalitesi olarak çok geride kaldığı ve bu otomobillerin bugün sadece Türkiye'nin değil dünyanın önemli tesisleri arasına giren Tofaş'a yönelik kötü imaj yarattığı bir gerçek.
Tofaş bu imajını, ürettiği otomobillerden kendi logosunu çıkartıp, "Tofaş, Fiat otomobillerini, Fiat için üretir ve satar" mantığıyla ısrarla vurgulayarak düzeltme yoluna gitmişti.
Nitekim bunda da başarılı oldu. Ben özellikle bu stratejinin pazarlamaya yansımalarını taktirle karşılıyorum. Yeni Linea lansmanında da bu fikrimi yöneticilerine açtım. Size bir örnek vereyim. Bir araştırma yapılsa, otomobille ilgili kitlenin
önemli bir bölümü Multijet ismini duymuştur. Bu Fiat-GM işbirliği ile üretilen dizel motora Fiat tarafından verilen bir isimdir.
Aynı motor Opel bünyesinde ise CRDi gibi bir kodla pazarlanmıştı.
Geçen süreçte Multijet kendi başına bir marka olmayı başardı. İnsanların bayilere gidip Multijet almayı talep ettiklerini biliyoruz. Yine geçen yıl Linea'da yapılan ve bence otomobilin çok satmasında önemli rol oynayan "Benzinli fiyatına dizel" sloganlı kampanya.
Tüm markaların binbir çeşit kampanya yaptığı yerde, Tofaş, indirimi insanların kafasındaki pahalı yargısını parçalayarak sundu ve başarılı oldu.
Burada Euro 4 motor, fiyat farkı, yerli üretim gibi birçok reel parametreden söz edilebilir. Ama hiçbirisi bu ambalajın güzelliğini gölgeleyemez.
Tüketicinin satınalma kararını etkileyen unsurlar arasında duyguların en yoğun olduğu ürünlerin başında otomobil geliyor. Tofaş da bu duyguları iyi yakalıyor. Dolayısıyla benim yukarıda sorduğum sorulara yanıtım da belli olmuş durumda.
Tofaş bence önümüzdeki dönemde tam olması gereken otomobiller üretecek. Ne en güzel ne en kaliteli ne de en ucuz.
Nitekim, CEO Başaran da aynı noktaya vurgu yaptı: "Rotamız ucuz otomobil değil. Ama en kaliteli üretim de bazen rekabette avantajlı değil…"
Halen Doblo ve Minicargo ile profesyonel tüketicilere yönelik nokta atışı yapan Tofaş'ın önümüzdeki dönemde yeni üreteceği modelleri ki CEO yaklaşık 150 binlik bir ekstra üretim hedefi açıkladı bu perspektiften değerlendirmekte yarar var. Yani bir anlamda pazarlama departmanına yine büyük iş düşecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hep bana… 18 Mart 2019
Baskınla olmaz 21 Ocak 2019
Rotası olmayan gemi 07 Ocak 2019
Umuda yolculuk 31 Aralık 2018
Otomobile soğan muamelesi 10 Aralık 2018
Feragat edilmiş 19 Kasım 2018
Nereye koşuyoruz… 12 Kasım 2018
Rica ederim yapmayın 05 Kasım 2018
Kurcalama arabayı 22 Ekim 2018
Çelik bile erir 08 Ekim 2018