TOBB toplantısında önemli konuşmalar yapıldı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 67. Genel Kurulu toplantısında;
- Başbakanımız ve TOBB Başkanı bankalardan yakındı. Seçkin işadamlarını eleştirdi. Girişimcileri Doğu'ya gitmeye davet etti.
- Gümrük ve Ticaret Bakanı ihracatçılara "Yeşil Pasaport" müjdesi verdi.
- TOBB Başkanı, cari açığın küçültülmesine katkı sağlayacak 3 sektörden söz etti.
Bizde bu tür söylemler, mesajlar genelde tartışılmadan kabul görür.
Halbuki her 3 konuşmada verilen mesaj da tartışmaya değer niteliktedir.
- Bankaları eleştiren Sayın Erdoğan, "Bankalar girişimciye kredi vermede çok nazlı bir davranış içindeler. Bunlar yanlış uygulamalar. Bunu kabul etmek mümkün değil. Böyle giderse yarın onlar da bu sıkıntıyı yaşayacak" diye konuştu.
Bankalar nazlı mı davranıyor, yoksa BDDK ve Merkez Bankası'nın ortaklaşa politikası sonucu banka kredilerinin büyümesine sınır mı getirildi?
Bir sınırlama söz konusu iken bankaları kredilerini genişletmemekle suçlamak ne kadar doğru olur?
- Sayın Erdoğan diyor ki, "Demokrasi pedalını 9.5 yıl boyunca olduğu gibi bugün ve bundan sonra da asla yavaşlatmadan çevirmek zorundayız. Türkiye'nin itici gücü demokrasi. Demokrasi kesintiye uğradığında, birileri bundan çıkar sağladı. Antidemokratik dönemlerde işini büyütenler, işleri ciddi manada tıkırında olanlar oldu. Bu bir avuç seçkin büyürken, Türkiye'de geriye kalanların tamamı yoksullaştı."
İstanbul sermayesi ve Anadolu sermayesi ayırımına ek olarak Diktatörya yanlısı seçkinler ve gariban girişimciler ayrımını yapmak yanlıştır. Ülkede belli ölçüde kamplaşmaların yolunu açar.
- Sayın Erdoğan diyor ki, "Korku, tedirginlik ve şüphe ortadan kaldırıldığında Güneydoğu ve Doğu illerinin çehresi değişir. Sıra reel sektörde yani sizde. Ben diyorum ki, haydi bakalım Güneydoğu'ya, Doğu'ya yatırımlarımızla girelim. Girişimci kardeşlerimden artık müjdeli haberler bekliyorum.
- Her Türk vatandaşı Doğu ve Güneydoğu bölgesinin gelişmesini ister. Fakat girişimci için önemli olan riske girmemek, kâr maksimizasyonudur. Kimse para kaybetmeyi göze alarak işletme yerini belirleyemez.
Doğu ve Güneydoğu'da teşvikler önemli ama, yaşam koşulları, lojistik, yatırım ortamı da önemli.
- Genel kurulda konuşan Hayati Yazıcı, Başbakan Erdoğan'ın kendisine işadamlarına yeşil pasaport sağlanması konusunda talimat verdiğini belirterek, "Yeşil pasaport ile ilgili çalışmayı ihracat büyüklüğünü dikkate alarak yapacağız. Başbakan 'ihracatın miktarıyla ilgili kısa bir çalışma yapın onu yaptıktan sonra yeşil pasaport sağlayın' dedi" ifadelerini kullandı.
Yeşil pasaport kamuda üst düzey görevliler için veriliyor. Bu nedenle başka ülkeler yeşil pasaporta ayrıcalık tanıyor. Yeşil pasaport alacakların sınırının genişletilmesi sonucu, pasaporta tanınan ayrıcalıklar yok olacaktır. Unutmayalım bazı ülkeler diplomatik Türk pasaportu için bile vize istiyor.
Çok ülke yeşil pasaporta vize kolaylığı tanımaz oldu.
- TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, cari açık riskine karşı özellikle 3 sektöre ayrı bir önem verilmesi gerektiği söyledi.
"Hem dünya nüfusu devamlı artıyor, hem de gıdaya olan talep artıyor. Dolayısıyla tarım sektörü sadece geçim kaynağı değil, büyük bir kazanç kapısıdır. Türkiye için stratejik önemdeki bir sektörümüz de turizmdir. Sadece istihdamda değil, hem sağladığı katma değer, hem de döviz kazandırma açısından turizm, altın değerinde. Diğer taraftan dış ticarette büyük hedeflerimiz var.
Artan iş hacmini kaldıracak şekilde deniz taşımacılığı ve gemi inşa sanayimizi geliştirmeliyiz." dedi.
Doğrudur. Bu sektörler önemlidir ama, Türkiye'de teknoloji yoğun imalat sanayi öncelikli sektördür. İnovasyon ve teknoloji yoğun farklı üretim olmadan ihracatı geliştiremeyiz.