TL ve petrol fiyatları

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

Yeşim Sarışen / Yapı Kredi Yatırım 

 

Geçtiğimiz hafta, güçlü sinyaller üretmeye devam eden ABD tarım dışı istihdam verisi ile birlikte ABD tahvil faizlerindeki sert yükselişler ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki güçlenen satış baskısı ön plandaydı. Hatırlatmak gerekirse 28 Ocak FOMC açıklamalarında uluslararası piyasalardaki gelişmelerin de izlendiğine dair vurgu dikkat çekmiş olsa da ekonomik aktivite ve istihdamdaki iyileşmeye yönelik vurguların bir kademe daha güçlendiğini, düşük enflasyona rağmen faiz artırım zamanlamasında yıl ortalarına yönelik beklentilerin hala gündemde olduğunu görmüştük. 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) parasal genişleme adımlarının ardından, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırım zamanlamasına yönelik riskler  dolayısıyla büyük resimde güçlü dolar ve yüksek faiz teması, riskli varlıklar için ana risk olayı  olmaya devam ediyor. Dolayısıyla güçlü Ocak tarım dışı istihdam verisi sonrasında önümüzdeki dönemde FED’in sabırlı tutumunun devam edip etmeyeceğine dair sinyallerin izleneceği FED Başkanı Yellen’ın bu ay sonunda Kongre’de yapacağı sunum ve ayrıca Mart başlarında açıklanacak FOMC tutanaklarının önemli olacağını söyleyebiliriz. 

Piyasalara baktığımızda kısa vadede volatilite kaynağı olmaya devam eden Yunanistan ve Rusya konusu ile birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan ülke piyasalarında satış baskısının etkili olduğunu görüyoruz.

Küresel risk barometresi olarak da izlenebilen S&P 500 endeksi Ocak ayı başlarından bu yana etkili olan yatay trendini koruyor.Ancak başta petrol olmak üzere aşırı satım bölgesinden tepki yükselişleri ile toparlanan emtia fiyatlarındaki eğilim, önümüzdeki dönemde emtia fiyatlarındaki yükselişe duyarlı net ithalatçı Türkiye gibi gelişmekte olan piyasaları şekillendiren ana temalardan biri olabileceğini belirtmek istiyoruz.  Dolayısıyla geçtiğimiz yılın sonlarından bu yana dezenflasyon teması, faiz indirimi beklentileri ve ABD tahvil faizlerinin düşük seviyelerde seyretmesi ile olumlu ayrışan yurtiçi piyasalarda TL’deki değer kaybı ve petrol fiyatlarının soru işareti yaratmaya başladığını görüyoruz. . Bu doğrultuda da kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki BIST-100 endeksinin MSCI GOP endeksine göre ileriye dönük F/K iskontosunun genişlediğini görüyoruz . 

Bu hafta genelinde Eurogroup’un Çarşamba günkü olağanüstü toplantısı,  Yellen öncesinde FED başkanlarından gelecek yorumlar dikkat çekebilir. 
 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017