TL varlıklarda toparlanma çabası sınırlı

Serdar PAZI
Serdar PAZI PİYASANIN İÇİNDEN

Yazıya bir iki saptama ile başlayalım. Global piyasalarda tarihi rekor seviyelerde seyir sürüyor. Fed endişelerinin azalması ile gelişmekte olan ülke piyasalarında da olumlu seyir devam ediyor. Çin’de büyümede kötü sürpriz yok. Almanya’da erken seçim riski azaldı. Brexit konusunda İngiltere ve AB el sıkışmaya yakın. OPEC petrol üretimi kısıntısı kararı fiyatlandı. Kuzey Kore dışında pek bir belirsizlik yok dış cephede piyasanın geneli açısından bakıldığında. 10 bin USD üzerinde işlem gören ve toplam büyüklüğü 300 milyar USD gibi devasa bir rakama ulaşan kripto para birimini saymazsak tabii…

Biraz daha kendi özelimize dönecek olursak dolar kuru tarihi zirvede, Reel Efektif Döviz Kuru da TL’nin zayıflığını teyit eder nitelikte tarihin en düşüğünde. Tahvil faizleri son on yılın zirvesinde. Enflasyon çift hanelere yerleşme eğiliminde ve Pazartesi açıklanacak olan kasım ayı verisiyle muhtemelen yüzde 12.50 üzerine çıkacak. Buna karşın bizim fonlamamız gereken ve giderek artan bir cari açık problemimiz var.

BIST 100 endeksi 115 bin seviyesini aşarak gördüğü tarihi zirveden yüzde 12 geri çekildikten sonra anlamlı bir toparlanma gerçekleştirebilmiş değil. BIST 100 genel olarak bize benzer piyasalara kıyasla yüzde 40 civarında iskontolu işlem görüyor. Geçmişte de hep bir iskonto oranı söz konusuydu ancak yüzde 40 ciddi bir rakam.

Buradan piyasaları anlamak için genel olarak yaptığımız gibi kendimizi yabancı yatırmcının yerine koymaya çalışalım. Yıl genelinde endeksten para kazanılmış, bir kısmı yüzde 13 değer yitiren para birimi ile geri verilmiş, önünüzde noel tatili var ve pozisyonları kısmen azaltıp tatile öyle çıkalım modu büyük ölçüde hakim.

ABD’de devam eden davanın piyasa üzerinde olumsuz etkileri, Suriye konusundaki belirsizlikler, Rusya ile uçak krizinde ciddi şekilde bozulan ikili ilişkiler düzelirken, ABD ve Avrupa ile yaşanan problemler. Bu konular konuşulduğu sürece yabancı yatırımcının mevsimsel olarak da değerlendirildiği zaman yeni pozisyon alması, ülkeye yeni para sokması zor. Şu an da yaşanan büyük ölçüde bu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelen gideni aratmasın! 27 Aralık 2024