TL varlıklarda sıkışık seyir sürüyor
Global piyasalarda yaşanan genel anlamda iyimserlik sürüyor. Fed faiz artırım tedirginliğinin kötü gelen ABD ekonomik verileriyle azalması önemli. Eylül toplantısında artırım ihtimali büyük ölçüde ortadan kalkarken, Aralık ayında faiz artırım ihtimali ise %50’lere gerilemiş durumda. Her ne kadar Fed yetkilileri verdikleri faiz artırım yanlısı şahince mesajlar ile beklentiyi ayakta tutmaya çalışsalar da istihdam piyasası ve hizmet sektöründen son gelen sinyaller olumsuz. Zaten diğer başlıca merkez bankaları olan ECB, BoJ ve BoE eninde sonunda ek parasal gevşemeye ya da yeni teşvik paketlerine zorunlu olduğundan dünyada sıfıra yakın faizler ve yüksek likidite ortamının yakın gelecekte de korunacağını öngörmek zor değil. Tabii bu hususta yakın gelecek derken konu küresel ekonomide bir canlanma görülene kadar daha geniş bir zaman dilimini de kapsayabilir, unutmamak gerekiyor.
Dünyada eksi faizle işlem gören tahvil miktarı giderek artarken, bu hafta bazı şirket tahvillerinin de eksi faizle ihraç olması konuyu farklı bir boyuta taşıyor. Fon yöneticileri portföylerinde ortalama getiriyi belirli bir seviyede tutmak için gelişmekte olan ülke tahvillerine yer vermek durumunda kalıyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri de aynı şekilde iyi performans sergilerken, kur volatiliteleri düşük seyrediyor. TL tahvil faizlerinde de hem bu etki hem de düşük gelen enflasyon verisinin daha fazla faiz indiriminin önünü açmasıyla düşüş kaydedildi. Ancak çekirdek enflasyonun seyri göz önüne alındığında buradan sonra düşüş için fazla marj kalmadığını tahmin ediyoruz. Dolaylı olarak risksiz getirinin belirli bir düzeyde kalması şirket değerlerinin fiyatlanması üzerinden endeksteki yükseliş potansiyelini de sınırlamakta.
Uzun bayram tatili de düşünülecek olursa portföylerde temkinli bir duruş sergilenmesi gerektiğini düşünüyoruz, cazip faiz farkı ile ağırlık TL’de olmalı, ancak korunma amaçlı olarak sınırlı dövize de yer verilebilir.