TL varlıklarda görünüm
16 Nisan tarihinde yapılacak olan referandum yaklaşırken, daha önce benzer süreçlerde alışık olduğumuz üzere gün aşırı piyasaya yeni bir anket gelmesi bir yana, üç hafta gibi bir süre kalmasına karşın kayda değer bir çalışma olmadığını görüyoruz. Yılın geri kalanı için TL varlıklar adına oldukça önemli ve belirleyici olan bu süreç adına kur volatilitesinde yaşanan düşüş ve endeksin yüksek seviyelerde kalma çabası “evet” tercihinin piyasa tarafından fiyatlandığını düşündürmekte.
Yılbaşından bu yana TL varlıklar global piyasalara ve kendisine emsal teşkil eden benzer ülkelere kıyasla karışık bir görünüm sergiledi. Kur tarafına baktığımızda dolar karşısında son üç ayda neredeyse tek değer kaybeden para birimi TL olarak ön plana çıkarken, BIST 100 ise yerel para birimi ve USD bazında en iyi performanslardan birine imza atmış durumda. Tabii diğer taraftan tüm dünya borsalarını bir arada değerlendiren MSCI World endeksinin büyük ölçüde ABD piyasalarına paralel olarak tarihi zirve seviyede olduğunu ve gelişmekte olan ülke piyasalarını benzer biçimde ölçen endekslerin de son iki yılın zirve seviyesinde olduğunu belirtmemiz gerekiyor.
Bu arada TCMB tarafından ağırlıklı ortalama fonlama faizi üzerinde şu anda ana belirleyici olan geç likidite penceresi faizinin artırılması ile yapılan örtülü faiz artırımının 350 baz puana yaklaşması da kısa vadeli faizler başta olmak üzere tahvil getirilerini yukarıda tutmakta. Ancak bu durumun para biriminin belirli bir istikrara kavuşması için ödenmesi gereken bir bedel olduğu da unutulmamalı.
ABD’de Trump döneminin ilk planda vaatleri satın alınırken, icraata yavaş yavaş geçilen bu günlerde kafalarda oluşan soru işaretleri kâr satışlarını tetiklemekte. Obamacare, ticaret savaşları, vergi indirimi teşvikleri ve milli savunma harcamaları yakın dönemde sadece ABD’yi değil tüm piyasaları yakından ilgilendirecek. Bu dönemde Fed yetkililerinin piyasayı fazla germeden ve yılın geri kalanında iki faiz artırımı yapılacağı yönündeki ana görüşü destekleyecek tarzda konuşmaları olası kâr satışlarının kuvvetli bir trende dönüşmemesi için oldukça önemli olacaktır.