TKB'den İmalat Sanayii'nin beş yıllık resmi
Türkiye Kalkınma Bankası İmalat Sanaii alt kalemlerinde yer alan 22 sektörde 7 kritere dayalı olarak 2005-2010 dönemlerini kapsayan beş yıllık bir araştırma yaparak İmalat Sanayinin resmini ortaya koymuş. Bu yedi kritere göre hangi sektörlerin iyi ve ilk sıralarda, hangilerinin orta sıralarda, hangilerinin son sıralarda yer aldığını belirterek bir anlamda hem ekonomi yönetimi hem de sektörlerin yeni dönem çalışmalarına ışık tutmuş…
Türkiye'nin her konuda bilançolu çalışma yapması gerektiğini bu sütunlarda sürekli olarak dile getiriyorum. Sektör temsilcilerinin ve Hükümet üyelerinin açıklamalarında bir muhasebenin yer alması gerektiğini bilançoya dayalı, sonuçların belirtilmesiyle doğru ve ölçülebilir değerlendirme yapılabileceğinin sık sık altını çiziyorum.
O nedenle de belirlenmiş kriterlere dayalı ölçülebilir sonuçlar içeren çalışmaları ekonomimiz açısından çok önemsiyorum. Doğru ve yol gösterici buluyorum.
Arkadaşımız İbrahim Ekinci'nin haberleştirdiği Türkiye Kalkınma Bankası'nın 5 yıllık sektör değerlendirmesini içeren çalışması benim bu talebime cevap veren çok önemli ve yol gösterici bir çalışma. Hem ekonomi yönetimine hem sektör temsilcilerine yapılanlarla ilgili somut verilere dayalı ayna tutuyor.
TKB'nin 2005-2010 yıllarında imalat sektörünün 22 alanını inceleyen çalışması yedi kritere dayalı olarak belirlenmiş. Ve bu 22 imalat sanayi sektör dalı bu kriterlere göre değerlendirmeye alınmış. Aynı kriterlerle yapılan ayrı ayrı değerlendirmelere göre bu yedi kritere göre sektörler sıralamaya tabi tutulmuşlar.
Önce bu yedi kriterin neler olduğunu sıralayalım: Üretim endeksi artışı, Kapasite kullanımı, İhracat artışı, Dış ticarette rekabet gücü, İstihdamdaki gelişme, verimlilik artışı ve yüksek fiyat uygulaması. Bu kriterlerin her birinde hangi sektörün ilk sırada hangi sektörün ortalarda, hangi sektörün son sıralarda yer aldığı ortaya konularak imalat sanayi sektörünün 22 alanının resmi ortaya konuluyor.
Ve bu durağan olarak 5 yılın bütününü bir kalemde yansıtmıyor, dönem içersinde yıllara göre değişimi de ortaya koyuyor. Haberde de örnek olarak yer aldığı gibi gıda ve içecek sektörü kriz döneminde 2008-09 yıllarında hane halkı tüketim kalıplarında dayanıklı tüketim mallarından, temel tüketim mallarına kayış nedeniyle en iyi performans gösteren sektör olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca araştırmaya göre gıda sektörü kümelenme açısından da ileri noktada bulunuyor. Türkiye'nin 7 bölgesinde de bu sektör olgun küme özelliğine sahip olarak ilk sırada yer alıyor.
Araştırmanın ortaya koyduğu bir başka sonuç ta ileri teknoloji içeren sektörlerin en düşük performans gösteren sektörler arasında yer almaları. Radyo ve Tv cihazları sektörü beş yıllık dönemin son sırasında yer alırken bir diğer ileri teknolojili sektör Büro-bilgi işlem ve muhasebe makineleri sektörü de ondan bir üst sırada sondan ikinci sırada yer alıyor. Bu da Sanayi Stratejisinde Avrasya'nın orta ve ileri teknoloji üssü olma hedefi açısından önemli bir engel olarak bu resim içinde yer alıyor.
TKB'nin araştırması sektörlerin bölgelere göre mekansal dağılımını, bölgeler içersindeki büyüklüklerini, girdi kullanımlarını, hangi sektörlerden diğer sektörlerde en fazla girdi kullanıldığının sonuçlarını içeriyor. Sektörde bir birim nihai talep artışının üretime etkisinin ne olduğunu, en çok hangi sektörde üretim artışına yol açtığının somut sonuçlarını ortaya koyuyor.
Türkiye Kalkınma Bankasının imalat sanayi sektörünün 22 alanını 5 yıllık dönemde inceleyen ve sonuçlarını ortaya koyan araştırması bir yandan dönemin imalat sanayi resmini bize sunarken, bir yandan da hem ekonominin genelinde hem de tek tek imalat sanayi kalemlerinde atılacak adımlar için doğru yol haritasına imkan veriyor.