Tıp Onur Ödülü nörolojide çığır açan Prof. Dr. Mesulam’ın oldu

Yasemin SALİH
Yasemin SALİH İYİLİK FABRİKASI [email protected]

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri dün gece sahiplerini buldu. Dr. Nejat Eczacıbaşı Tıp Ödülleri, Eczacıbaşı topluluğunun bilimsel çalışmaları teşvik etmek ve duyurmak amacıyla tam 60 yıldır düzenlediği önemli bir organizasyon. Ödül töreninde konuşan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, 60 yıl önce başlatılan geleneğe bugün de Türkiye’nin çağdaş geleceğine duydukları umut ve güvenle devam ettiklerini söyledi. “Başarısını, yarattığı toplumsal değer ile ölçen kurucumuz Nejat Eczacıbaşı’nın inanç ve heyecanı, bugün hepimizin ruhuna canlılık vermeye devam ediyor” diyen Bülent Eczacıbaşı, şöyle devam etti: “Geleceğimizi kuşkusuz eğitim düzeyimiz ve bilimle yarattığımız değer belirleyecek. Ne mutlu ki bu yolda çalışan bilim insanlarımız var.”

Freud hayranlığı onu nörolojiye yönlendirmiş

Gecede Tıp Onur Ödülü’nün sahibi Prof. Dr. Marsel Mesulam’ın oldu. Prof. Dr. Mesulam, davranış nörolojisi ve demans ( bunama) biyolojisi alanlarında yaptığı buluşlarıyla tüm dünyada tanınan bir bilim insanı. İlk kez Prof. Dr. Mesulam tarafından tanımlanan “primer progresif afazi sendromu” da tıp bilim tarihinde “Mesulam hastalığı” olarak anılıyor. Kadıköy’de doğup, Teşvikiye’de büyüyen Prof. Dr. Mesulam, Robert Kolej’in ardından Amerika’ya giderek Harvard Tıp Fakültesi’nde eğitim görmüş. Aslında felsefe ve edebiyat düşkünüyken neden tıbbı tercih ettiğini, “Freud’a olan aşkım beni nörolojiye yönlendirdi” diye açıklıyor. Tıp eğitiminin ardından Chicago’da Northwestern Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne devam eden Prof. Dr. Mesulam, hâlen kendi adıyla anılan Mesulam Kognitif Nöroloji ve Alzheimer Hastalığı Merkezi’nin direktörü ve Nöroloji Bölümü Davranışsal Nöroloji biriminin başkanı olarak görev yapıyor.

Bilim ödülü, nöroloji profesörü Ahmet Höke’ye gitti

Dr. Nejat Eczacıbaşı Tıp Ödülleri’nde Bilimsel Kurul, 2019 Tıp Bilim Ödülü’ne de yine bir nöroloji profesörü olan Dr. Ahmet Höke’yi layık buldu. Çalışmalarını periferik nöropatilerdeki akson dejenerasyonu ile periferik sinir sistemindeki Schwann hücreleri ve sinir yenilenmesi üzerine yoğunlaştıran Prof. Dr. Ahmet Höke, “Çocukluğumdan bu yana beynin nasıl çalıştığını merak ederim. Bu merak beni nörolojiye yönlendirdi” diye anlatıyor yolculuğunu.

Gecede Tıp Teşvik Ödülü’nü Doç. Dr. Uğur Canpolat, Bilimsel Araştırma Destek Ödülü’nü Doç. Dr. Ceyda Açılan Ayhan, Tıp Öğrencileri Proje Ödülü’nü de Sena Alptekin kazandı.

Prof. Dr. Turgay Dalkara başkanlık etti

Tıp ve eczacılık bilimlerinin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla, 1959’da Dr. Nejat F. Eczacıbaşı tarafından başlatılan ödüllendirme geleneği bugün de yine bilim insanlarıyla sürüyor. Bilimsel Değerlendirme Kurulu Prof. Dr. Turgay Dalkara başkanlığında, Prof. Dr. Murat Akova, Prof. Dr. Şermin Genç, Prof. Dr. Ahmet Gül, Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan, Prof. Dr. Hakan S. Orer ve Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu’ndan oluşuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar