Ticaretin yönünü gümrük değiştiriyor
21.05.2014 tarihinde gümrük mevzuatında önemli değişiklikler yapıldı. Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği ile Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve Onaylanmış Kişi Statüsüne İlişkin Gümrük Genel Tebliği Değişikliği yayımlandı.
Yeni yapılanmada getirilen düzenlemeler şöyledir:
- Yeni bir sistem devreye alınıyor. Bundan böyle ithalatta yerinde gümrüklemeye izin veriliyor. İzinli alıcı yetkisi yeniden düzenleniyor. Mavi Hat yerine yetkilendirilmiş yükümlülere özel Yeşil Hat düzenlenmesi getiriliyor. Yetkilendirilmiş yükümlülerin idaresindeki araçlara sınır kapılarından öncelikli geçiş kolaylığı sağlanıyor.
● Yetkilendirilmiş yükümlü olabilmek için en az 3 yıldır faaliyette bulunma koşulu getiriliyor. Güvenlik koşulunda ithalatçı, ihracatçı ve taşımacılar için ayrı değerlendirme yapılabilmesine olanak sağlanıyor. Yetkilendirilmiş Yükümlü olabilmek için bir yıl içerisinde en az 100 beyan kapsamında işlem yapılması koşulu konuluyor.
● Başvuruda gerekli belgelerin (adli sicil belgesi, borcu yoktur belgesi gibi) internet ortamında teminine izin veriliyor. Soru Formlarının öncelikle Genel Müdürlükte incelenerek firmalara gerekli desteğin verilmesi yoluyla yerinde inceleme için etkin bir zemin hazırlanması sağlanıyor.
● Yerinde yapılacak incelemede fark edilen eksikliklerin giderilebilmesi için firmalara süre tanıması uygulamasına geçiliyor. İthalatta yerinde gümrükleme ve izinli alıcı başvurularında tesisin daha önce yetkilendirilmiş olması halinde, bu yetkiler için yeniden denetim elemanı görevlendirmek yerine Bölge Müdürlüğünce tesislere gidilmesi ve gerekli incelemelerin yapılması uygulamasına geçiliyor.
● Yetkilendirilmiş yükümlülerin çalıştırdığı kişilerden kaynaklı olarak veya taşıma yaptırdığı kişilerden kaynaklı olarak ithali, ihracı ve transiti yasak eşyanın taşındığının anlaşılması halinde yetkinin üç ay süre ile askıya alınması düzenlemesi getiriliyor. Sertifika başvurusu ve ön incelemeye yetkili bölge müdürlükleri sekizle sınırlandırılıyor.
● Yetkilendirilmiş yükümlülerin, Gümrük Kanunu’nun 10’uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerince denetime tabi tutulması uygulaması getiriliyor. Yetkilendirilmiş yükümlülerce gerçekleştirilen gümrük işlemlerinin sonradan kontrolü ve bu kontrollerde yıllık faaliyet raporunun da dikkate alınması öngörülüyor.
● Rejim Kodları genişletiliyor. Dahilde İşleme Rejimi kapsamı eşyaya ayniyet tespitine yönelik tedbirlerin uygulanmaması sağlanıyor. İzinli göndericilerin aynı araçtan birden fazla tesiste yükleme yapabilmesi sağlanıyor. İzinli göndericilerin kendi tesislerine A ve B sınıfı onaylanmış kişilerin eşyasını da taşıyabilmesine olanak tanınıyor.
● İhracatta yerinde gümrükleme eşyasını taşıyabilecek izinli gönderici olmayan diğer taşıyıcılar için uzun süreli sözleşme ve güvenlik tedbirlerini alıyor olma koşulu getiriliyor. İzinli alıcılara mührü kırma yetkisi veriliyor. Güvenli depolama alanı veya güvenli park alanından işlem yapılabilmesine olanak tanınıyor. Konteynerlerin ve büyük hacimli eşyaların kapalı alan koşulu olmaksızın tesiste bekletilebilmesi sağlanıyor. Üretime hızlı geçişi sağlamak üzere 48 saat içerisinde işlemleri tamamlanacak eşya için tesiste taşıt üstünde işlem yapılabiliyor. İzinli alıcının aynı taşıma aracına birden fazla tesiste boşaltma yapılabilme yetkisi veriliyor. Yurt içinde taşıma aracının değiştirilmesine izin veriliyor. Görüleceği gibi, dış ticarette gümrük işlemlerinin yönü oldukça değişiyor. Sonraki yazılarımda bu konuyu detayları ile anlatmaya devam edeceğim. Özellikle, yıllık denetimleri yapacak olan yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin niteliklerinin ön plana çıkacağı anlaşılıyor. AKD Denetim Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.nin bu konuda çok donanımlı ve hazır olduğunu biliyorum. Umarım bunların sayısı çoğalır.