Ticaret sicili müdürlüğü kararına itiraz

Rüknettin KUMKALE
Rüknettin KUMKALE [email protected]

Türk Ticaret Kanunu’nun 34. Maddesi ticaret sicili müdürlüğü tarafından verilen karara itiraz ile ilgili bulunmaktadır.

Buna göre:

İlgililer, tescil, değişiklik veya silinme istemleri ile ilgili olarak, sicil müdürlüğünce verilecek kararlara karşı, tebliğlerinden itibaren sekiz gün içinde, sicilin bulunduğu yerde ticari davalara bakmakla görevli asliye ticaret mahkemesine dilekçe ile itiraz edebilirler.

Bu hükümlerde dikkat edilecek “ticaret sicili müdürlüğünün kararının tebliğinden sekiz gün içinde…”ifadesidir.  Ticaret sicili müdürlüğü tescili yaptıran kişiye kararı müdürlükte tebliğ etmektedir. Tebliğ ifadesinden kararın Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmasını anlamamak gerekmektedir.

İtiraz mahkeme tarafından dosya üzerinde incelenerek karar verilecektir.

Ancak, sicil müdürünün kararı, üçüncü kişilerin sicilde kayıtlı bulunan hususlara ilişkin menfaatlerine aykırı olduğu takdirde, itiraz edenle üçüncü kişi de dinlenir. Bunlar mahkemeye gelmezlerse dosya üzerinden karar verilir.

Yargıtay 11. HD., E:2000/9754, K:2001/499, T:29.01.2001, (Yargıtay Kararları Dergisi, 2001, C:27, S:4, s. 542-543. )

“Davacı vekili Türk Ticaret Kanunu’nun 36. maddesine göre Ticaret Sicil Memurluğu’nca verilen karar mahkeme nezdinde itiraz etmiş bulunmaktadır. Her ne kadar anılan maddede itirazın evrak üzerinden incelenebileceği hüküm altına alınmış ise de, bu hüküm itiraz dilekçesinin usulüne uygun olarak ilgili Ticaret Sicili’ne gönderilerek cevap için yasal süre tanınmasına, cevabının beklenmesine ve bu aşamadan sonra itirazın evrak üzerinde incelenerek karar verilmesine engel değildir. O halde, mahkemece bu hususun gözden kaçırılarak Ticaret Sicili’ne itiraz dilekçesi gönderilmeksizin, eksik inceleme ile karar verilmesi doğru görülmemiştir.” Kaynak : http://www.ticaretkanunu.net/ttk-madde-34/ Ulaşım: 23.12.2018 S:20.33

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
İnovasyon 16 Ekim 2019
İşletme sermayesi 16 Temmuz 2019