Ticaret savaşlarının galibi yok

Serdar PAZI
Serdar PAZI PİYASANIN İÇİNDEN

ABD-Çin arasında devam eden ticaret müzakereleri ABD’de Başkan Trump tarafından Çin’den gelen yaklaşık 250 milyar dolar tutarında mal için gümrük tarifesinin %10’dan %25’e yükseltildiğinin açıklanması ve Çin tarafından da buna misilleme niteliğinde 60 milyar dolar ABD’den alınan mal için benzer uygulamaya gitmesi ile sekteye uğradı. ABD’nin Huawei konusunda Google üzerinden attığı adımlar ile beraber gerilimin giderek arttığına şahit oluyoruz. ABD’de Trump yönetiminin diğer taraftan Japonya ve Avrupa Birliği ile de özellikle otomotiv sektörü üzerinden görüşmeler yürütmesi ile cephe oldukça genişlemiş durumda. Kısa vadeli olarak bu görüşmelerin bir miktar ötelenmesi olumlu olsa da ABD’de yaklaşan 2020 seçimleri öncesinde bu durumun yine piyasalar üzerinde belirsizlikleri artırması beklenebilir. Yapılan tahminler sürecin uzamasının global refahı belirgin biçimde olumsuz etkileyeceği yönünde ve dünyanın genel büyüme tahmini üzerinde %0.5 aşağı revizyon gerektirecek boyuta ulaştığına işaret etmekte.

Diğer taraftan İran’ın Irak ve Suudi Arabistan konusunda izlediği politikalar ile beraber ABD ile ikili ilişkilerin yeniden bozulması da jeopolitik riskleri artırarak finansal piyasalarda güvenli liman arayışlarını artırmış durumda. Pentagon’un Ortadoğu’ya beş bin yeni asker göndermeyi değerlendirdiğine dair haber akışı yaz aylarında bölgedeki risk priminin yüksek kalacağına işaret etmekte.

AB parlamentosu seçimleri ile sancılı günler yaşayan Avrupa’da da ekonomik veriler zayıflığın sürdüğünü gösterirken, makul bir sonuca ulaşmaktan oldukça uzak seyreden Brexit sürecinin İngiltere’de Başbakan May’in istifasına yol açma ihtimali giderek artıyor.

Bu gelişmelerin ışığında yılın ilk dört ayını tarihi zirvelere ulaşan ABD piyasalarının önderliğinde oldukça kuvvetli bir seyirle tamamlayan sermaye piyasalarının kazanımlarını büyük ölçüde geri verdiği bir mayıs ayı yaşıyoruz. Dolar endeksinin kuvvetlenmesi ile beraber gelişmekte olan ülke para birimleri de baskı altında, dolayısıyla temkinli duruş korunmalı görüşündeyiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelen gideni aratmasın! 27 Aralık 2024