THY'nin dünya markası olmasının keyfi ve…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

 

 

THY yönetim kurulu başkanı Hamdi Topçu'nun söyleşisi, "THY'nin dünya markası olması keyfi"ni büyüme azimlerinin sürdüğünü ortaya koyuyor. Ancak, hızlı büyümeye bağlı aldıkları önlemlerden söz etse de, hem THY, hem özel hava şirketlerinin hızlı büyümelerinin yarattığı sıkıntıların ancak, 2016 yılının ilk çeyreğinde yeni havaalanının yapımının bitmesinden sonra son bulabileceği de bize göre bu söyleşinin satır aralarında ortaya çıkıyor…  
 
Arkadaşımız Ece Ceyhun'un THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ile yaptığı söyleşiyi okurken, bir yandan " THY'nin kendinden emin, büyüyüp- gelişen bir dünya markası olma keyfini" hissediyorum. Ama öte yandan bazı sözlerinden biz THY yolcularının yeni hava alanı açılana kadar, bazı palyatif önlemlerle sıkışıklıklar giderilmeye çalışılsa da, son dönemlerde iniş kalkış sırasında yine uzun beklemeler, İstanbul'da havaalanı çevresinde havada turlarla yaşadığımız, son yılın sıkıntı ve rötarlarını yaşayacağımız duygusuna kapılıyorum.
 
Hamdi Topçu, 96 ülkeye uçuş gerçekleştiren bir şirket olarak 2013 yılındaki hedeflerinin uçuş yaptıkları ülke sayısına 14 ülkeyi daha ekleyerek 110 ülkeye uçmayı hedeflediklerini açıklıyor. Ve büyüme taleplerinin sürdüğünü belirtirken, "Bulutların üzerindeyiz, ama daha alacağımız çok irtifa var" değerlendirmesini yapıyor.
 
Topçu, 2012 yılında 33 yeni hat açarak 96 ülkede 219 noktaya uçarak, 88 ülkeye uçan Air France'nin rekorunu kırdıklarını belirtiyor. 2013 yılında sipariş ettikleri uçaklar geldikçe 50'ye yakın yeni hat açmayı planladıklarını, önümüzdeki aylarda Estonya, Litvanya, Lüksemburg ve Malta'ya uçmaya başlayarak Avrupa'da uçmadıkları ülkenin kalmayacağını açıklıyor. Asya'da büyümek istediklerinden söz edip, bir ara başlayıp kaldırdıkları Malezya Kuala Lumpur uçuşlarına yeniden başlayacaklarını söylüyor. Ayrıca, bugüne kadar uçmadıkları, Afrika'da Eritre, Gabon, Burkino Faso, Asya'da Sri Lanka, Filipinler, Orta ve Latin Amerika'da Venezüella, Kolombiya, Meksika ve Küba'ya seferleri başlatma çalışmalarını yaptıklarını açıklıyor.
 
Hamdi Topçu, 2012 yılında yüzde 78 doluluk oranıyla uçtuklarını, yolcularının yüzde 40'ını transit yolcuların oluşturduğunu, 2013 yılında doluluk oranlarını yüzde 78.8'e çıkartmayı 17.7 milyonu iç hat,27.3 milyonu dış hat yolcusu olarak 46 milyon yolcu ve 9 milyar 700 milyon dolar ciro hedeflediklerini belirtiyor.
 
Hamdi Topçu, 2015 yılı hedeflerine 2010 yılında ulaşmış bir şirket olarak yollarına devam ettiklerini belirterek,  2012 yılında ulaştıkları büyüklüğü ve 2013 yılı hedeflerini ortaya koyarken "Dünya markası olmanın keyfini ve sürdürülebilir kılma gayretlerini" net bir şekilde açıklıyor.
 
THY Yönetim Kurulu başkanı Topçu, "Made in Turkey" damgalı uçak koltuğu üretim çalışmalarının son aşamaya geldiğini, aksilik olmazsa Mart başında şu andakinden 100 kilo daha hafif yerli üretim koltuklarla yolcu taşımaya başlayacakları bilgisini de veriyor. Ayrıca, Atatürk Hava Limanında DHMİ ile ortak çalışarak uçak park alanlarını genişletme çalışmaları yaptıklarını, park kapasitesini yüzde 30 artıracak bu çalışmanın 2013'de daha az sıkışıklık yaşanması sonucunu getireceğini, Türkiye içi seyahatler için yeni CIP salonunu devreye sokacaklarını belirtiyor. Yaz sezonunda Atatürk Hava Limanını rahatlatmak için bazı seferlerin Sabiha Gökçen'e kaydırılacağını söyleyen Topçu, yeni havaalanı inşa ihalesinde son aşamaya gelindiğinin altını çiziyor. Asıl rahatlamanın 2016 yılı ilk çeyreğinde yeni havaalanının tesliminden sonra olabileceği bilgisi ortaya konulmuş oluyor. 
 
Türkiye hem milli havayolu THY'nin büyüme hızını, hem de hızla büyüyen özel sivil havacılık sektörünün gelişmesini iyi hesap edemediği için, bir yandan THY ile önemli bir dünya markasına ve önemli özel havayolu şirketlerine sahip olurken, bir yandan da yolcular sorun yaşamaya devam ediyor.  Onun için ben "THY'nin dünya markası olma keyfi" başlığına zorunlu olarak bu sıkıntıları anlatan "ve…" ilavesini yaptım…
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar