THY, Doğu’nun Vegas’ı Macau’ya uçuş planlıyor
Kimilerine göre Asya’nın en zengin bölgesi. Kimilerine göre ise Asya’nın Las Vegas’ı. Ancak her iki düşüncenin ortak özelliği Macau’nun gelecekte turizmde önemli bir pay alacağı yönünde. Hong Kong gibi Çin’in 'Özerk Yönetim Bölgesi' Macau’dan bahsediyorum. 1999’a kadar Portekiz’in sömürgesi olan 600 bin nüfuslu 25 kilometrekarelik bu küçük kent devletinde kişi başı gelir 114 bin dolar. Eğer Macau bir devlet olsaydı, halkı dünyanın en zengin ikinci ülkesi olacaktı. Yılda 5 milyondan fazla turisti ağırlayan Macau, şimdi Avrupa’ya açılmanın yollarını arıyor. Bunun için de Türk Hava Yolları ile temasa geçildi.
Macau Uluslararası Havalimanı ile görüşmlere başlayan Türk Hava Yolları, ticari uçuş rotasına bu özerk bölgeyi de eklemek istiyor. Macau Haber Ajansı’nın da (Macau News Agency-MNA) yer verdiği bilgilere göre müzakereler birkaç aydır sessiz sedasız devam ediyor. Macau Uluslararası Havalimanı Sözcüsü, en kısa sürede bu görüşmeleri olumlu olarak bitirmeyi umduklarını dile getiriyor.
Avrupalı turistleri hedefliyor
Peki THY, Macau seferleri konusunda ne planlıyor?
MNA’ya göre haftada 3 sefer yapılması gündemde. Bilindiği üzere Macau’ya gitmek isteyenler Hong Kong üzerinden bu bölgeye ulaşabiliyordu. Hong Kong-İstanbul arasında da haftanın 6 günü 6 sefer yapılıyor. Özellikle yabancı turistler için İstanbul, Macau’ya gitmek isteyenler için pek tercih edilmiyordu. Ancak İstanbul’dan direkt seferin başlamasıyla THY, Avrupa potansiyelini de kullanmış olacak. Macau Yönetimi de Avrupalı turistlerin sayısını İstanbul üzerinden artırmayı planlıyor. Macau Uluslararası Havalimanı Sözcüsü, anlaşmanın bu yıl tamamlanmasını umduklarını, THY’nin çalışmaya hazır olduğunu ifade ediyor.
***
Neftçi’ye sponsor oldu
THY’den bir haberi daha sizlerle paylaşmak istiyorum.
Uluslararası alanda tanıtım ve sponsorluklara ağırlık veren THY’nin yeni gözdesi Azerbaycan’ın en eski futbol kulüplerinden biri olan Neftçi. Önceki gün THY ve Neftçi, marka iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşmada konuşan Neftçi Futbol Kulübü Başkanı Kamran Guliyev, 'İki devlet, bir millet' anlayışıyla yürütülen Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin ebedi olduğunu belirterek, “Hem biz hem de THY bu anlaşmadan fayda elde edecektir. Türkiye'nin 1 numaralı markası Azerbaycan'ın bir numaralı takımıyla işbirliği yapıyor. Bundan gurur duyuyoruz" dedi.
Bir yıllık bir süreyi kapsayan anlaşmaya göre Neftçi futbol takımı, antrenman formalarında THY logosu kullanacak ve takımın tüm dijital pazarlama ve tanıtım kanallarında şirket hakkında tanıtıcı bilgiler paylaşılacak. 1937’de kurulan Neftçi kulübünün tesisleri de 'THY Futbol Merkezi' olarak isimlendirilecek.
***
Ukrayna, en büyük şirketini Türk yöneticiye emanet etti
9 Temmuz'da Ankara, dünyanın farklı coğrafyasından devlet başkanlarından meclis başkanlarına bir çok önemli ismi ağırladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin töreninde yer alan liderler arasında en dikkat çeken isimlerden biri Ukrayna Başkanı Petro Poroşenko. Son yıllarda Kiev-Ankara arasında hızla gelişen siyasi ve ekonomik yakınlaşmanın işareti olan bu ziyaret öncesinde Poroşenko, önemli bir atama gerçekleştirdi. Ukrayna'nın en büyük iş vereni olarak bilinen bir şirketin yönetimine Türk bir ismi aldı.
Bu isim Şevki Acuner.
Bilindiği üzere Ukrayna'daki yerel ve ulusal şirketlerin yönetim katı, Türk profesyonellere emanet edilmiş durumda. Bu isimler arasında en dikkat çekenlerden birisi de Şevki Acuner. 12.1 milyar euro ile ülkenin en büyük yabancı sermaye yatırımcısı olan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) Ukrayna Genel Müdürlüğü görevini yapan Acuner, geçtiğimiz ay bu görevini tamamlamış ve EBRD’nin Londra ofisine dönmüştü. Ancak Kiev yönetimi, Acuner’in başarısından oldukça etkilendi ve ülkenin en önemli şirketinin yönetimine geçmesini teklif etti.
Dünyanın 6'ncı büyüğü
Acuner'in yeni görevini telefonla bana bildiren Uluslararası Türk-Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) Başkanı Burak Pehlivan oldu.
Pehlivan’ın verdiği bilgiye göre Kiev Hükümeti, bir ilke imza atarak Acuner'i Ukrzaliznytsia yani Ukrayna Demir Yolları Yönetim Kurulu Üyeliği'ne atadı. Bu göreve atanan ilk yabancı isim Şevki Acuner oldu. Pehlivan'ın verdiği bilgiye göre Ukrzaliznytsia, yolcu taşımacılığında dünyanın en büyük 6'ncı demiryolu şirketi. Nakliye taşımacılığında ise 7'nci sırada. 23 bin kilometrelik demir ağlarla örülen Ukrayna, bu anlamda da 14'üncü sırada.
350 bin çalışanı var
Çalışan sayısı ise 350 binin üzerinde. Yani ülkede yaşayan neredeyse her 120 kişiden birisi bu şirkette çalışıyor .Ukrayna'nın en büyük iş vereni, ekonomide ve günlük hayatta ülkenin her şeyi...
Kısa bir hatırlatma...
Ukrayna hükümetinin IMF Başdanışmanlığı görevine atadığı eski BDDK Başkanı Engin Akçakoca şimdilerde ülkenin en büyük finans kuruluşu PrivatBank’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütüyor.
Ukrayna’nın doğusundaki gelişmeleri denetleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonu’nun başında Dışişleri Bakanlığı eski müsteşarlarından Ertuğrul Apakan bulunuyor.
Son olarak bu yılın şubat ayında Ukrayna Ulusal Yatırım Konseyi'ne de Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça atanmıştı.
Ukrayna ile ticari ilişkiler hızla gelişiyor.
Askeri işbirlikleri imza aşamasında.
Gelecek dönemde Türk yöneticilerin sayısı daha da artacak gibi görünüyor.