The Economist’in, "2015’te Dünya" raporunda sektörler
The Economist’in her yıl Aralık ayında yayınladığı “gelecek yıl” raporlarından The Wold in 2015 (2015’te Dünya) raporu 2015’in 2014’ten daha iyi bir yıl olacağını ortaya koyuyor. Amerika’daki iyileşme ve Asya ülkelerindeki gelişmenin bu iyileşmeye ve sektörel ivmelenmeye yol açacağı tahmin ediliyor.
The Economist’in bir yıl sonraki Dünya beklentilerini ortaya koyduğu, aralık ayında yayınladığı raporlarından gelecek yıl beklentilerini, trendlerini ele alan “The Word in 2015” (2015’te Dünya) raporunun ülkeler ve bölgeleri ele alan bölümü gazetemizde daha önce yayınlandı. Dış Haberler yöneticimiz Evrim Küçük’ün hazırladığı, gazetemizde bugün yer alan haberde, bu kez raporun sektörler bölümü ile ilgili bilgilere yer veriliyor.
Birçok sektör yöneticisinin kendi sektörlerinin 2015 gelişmelerine ışık tutacak bu haberdeki bilgilere dayalı değerlendirmelerimi, kısa değinmelerle sizlerle paylaşacağım:
•2014 yılında yavaşlayan dünya ekonomisi, 2015’te daha iyiye gidecek gibi görülüyor. Gelişmekte olan ülkeler yüzde 5.3 bir büyüme, ABD yüzde 2.5 büyüme gösterirken, küresel dünya ticaretinin 2015’te yüzde 5 artış göstereceği hesaplanıyor.
•2015’i iyi geçirmesi beklenen sektörler; eğlence, IT yazılımı ve hizmetleri, turizm olarak sıralanırken, bekleneni vermeyecek sektörle de olarak enerji ve finansal hizmetler gösteriliyor.
•PwC araştırması televizyonda altın çağ yaşanacağı sonucuna varırken, sektörde abonelik ve lisans gelirlerinin 250 milyar doları aşacağı tahmini ile yüzde 4 artması beklenen sinema gişe hasılatının 40 milyar dolara yükseleceği öngörülüyor.
•Gelecek yıl, Asyalıların daha fazla seyahat etmeleri bekleniyor. 50 yeni havalimanı inşa kararı alan Çin halkının 100 milyondan fazla bireyinin küresel seyahat ile 200 milyar dolarlık harcama yapacakları hesaplanıyor. Londra’da otellerin iyi bir yıl geçireceği, ABD’de ise yüzde 65’e çıkacak doluluk oranının son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor. Turizmin 2015’in yılı iyi geçirecek sektörler arasında yer almasında bu gelişmeler önemli rol oynuyor.
-Hemen her sektörle ilgili değerlendirmede, Asya’da öne çıkan yüksek beklentilerden söz ediliyor. Hindistan’da sağlık harcamalarında yüzde 18 artış, Endonezya’da otomotiv sektöründe yüzde 12 büyüme, Çin de 160 milyar dolara ulaşacak savunma harcamalarının bu alanda Fransa, Almanya, İngiltere’nin harcama toplamını aşacağı hesaplamasıyla ortaya konuluyor.
•Gelecek yıl dünyada IT harcamalarının 2 trilyon 300 milyar dolara ulaşacağı hesaplanırken, tablet satışlarının yüzde 15 artışla bilgisayar satışlarının üzerine çıkacağı beklentisi ortaya koyuluyor. Mobil internet kullanıcılığının her 100 kişide 50’ye ulaşacağı beklenirken, bu alanda da yeni mobil internet kullanıcılarının en çok Çin ve Hindistan’da olacağı tahmin ediliyor.
•Küresel perakende şirketlerinin hem Batıda hem gelişen pazarlarda güçlüklerle karşılaşacaklarının altı çiziliyor. Perakendecilerin gelecek yıl gözlerini MINT isimlendirmesi ile bizimde aralarında yer aldığımız Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye’ye yöneltecekleri tahmini dile getiriliyor.
Görüldüğü gibi 2015’in 2014’e göre daha iyi bir yol alma beklentisi ve sektörel gelişmeler Amerika ve Asya ülkelerinden kaynaklanacağı düşünülüyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve bölgemizdeki çatışmalar nedeniyle bize akan dövizler nedeniyle bizim de beklenenden iyi bir 2015 geçireceğimizi söyleyerek yazıma son veriyorum...