The Economist'ten 2013'te sektörler beklentisi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

 

Dış haberler servisimiz The Ekonomist'in "The World in 2013" raporunda sektörler için beklentilerini ortaya koyan bir haberde, sektörler için beklentilerini ortaya koyuyor. 2013'te bazı sektörleri güneşli, bazı sektörleri bulutlu, bazı sektörlerin yağmurlu havanın beklediğinin açıklandığı araştırma, bizim ülkemizdeki sektör temsilcileri için de yol haritaları için ipuçları taşıyor.
The Economist'in "The Wold in 2013" raporunda dünyada büyüme konusundaki tahminlerine dayalı olarak yaptığı değerlendirmeyle ilgili geçen hafta bir yazı yazmıştım. Bugün de dış haberler servisimiz aynı çalışmanın bir başka bölümünü "2013 yılında sektörlerdeki muhtemel gelişmelerini" haberleştirmiş. The Economist 2013'te bazı sektörleri "güneşli" iyi bir havanın beklediğini, bazı sektörler için ise "yağmur bulutlu, kapalı bir hava"nın söz konusu olabileceği tahmini yapılıyor. Bu ortaya konulan tablo dünyanın her ülkesinde olduğu gibi, bizim ülkemizdeki sektör temsilcileri için de 2013 yılını daha iyi değerlendirmeleri açısından önem taşıyor.
The Economist İntelligence Unit'in 2013 yılı sektörel analiz tahminlerine göre yeni yılda bir dönemdir zorluk yaşanan otomotiv sektörünü, IT-Yazılım sektörünü ve eğlence sektörünü güneşli günlerin beklendiğini buna karşılık bankacılık sektörünü yağmurlu, enerji, ilaç, madencilik sektörlerini bulutlu günlerin beklediği değerlendirmesi yapılıyor.
Otomotiv sektöründe olumluluktan söz ederken The Economist Çin ve Amerikan pazarında yüzde7-8 büyüme beklentisini ortaya koyarken bazı Avrupa'lı firmaların Avrupa dışı pazarlardaki fabrikalarında üretim artıracakları tahminini açıklıyor.
Otomotiv sektörüyle ilgili bu değerlendirmeyi Otomotiv Sanayi Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezel'e sordum. Tezel, "Bizim açımızdan Avrupa önem taşıyor. 2012 yılında bizim üretimimiz, ihracatımız ve iç Pazar satışlarımızda 2011'e göre yüzde 10'luk gerilemeler yaşıyoruz. 800 bin toplam araç ve 20 milyar dolarlık araç ekipman ihracatıyla 2010 seviyesinde yılı kapatacağımızı hesaplıyoruz. 2013 yılında da dramatik gelişme beklemiyoruz, yatay seyir izleyeceğimizi tahmin ediyoruz. Avrupa pazarında bir ivmelenme olursa bize yansıması tahminimizin üstünde artışa sebep olabilir" değerlendirmesini yaptı.
2013'te güneşli günler yaşayacak sektörler arasında adı geçen IT sektörü temsilcileri de ülkemizde 2012'de yatırımlarına fren uyguladıklarını 2013 yılında yeniden yatırım dönemine geçileceğine inandıklarını belirtiyorlar. Index Group yönetici Erol Bilecik, Apple işbirliği nedeniyle kendileri için 2012 yılının da iyi geçtiğini belirterek, "2012 yılında grup olarak 1.2 milyar dolar ciroyla kapamayı öngörüyoruz. İnsanlar genelde 2013-15 dönemine olumlu bakıyor.Bize göre de bu dönem kıvamında bir büyüme olacağını düşünüyorum" değerlendirmesini yapıyor.
The Ekonomist bankacılık sektöründeki olumsuz beklentiden söz ederken, Avrupa bankalarının başındaki dertlerin, ticareti finanse edebilecek fonlara erişimi zorlaştıracağını öne sürüyor. Finansal krizin patlak vermesinden bu yana zor bir dönem geçiren bankacılık sektörü için 2013'ün kolay bir yıl olmayacağının altı çiziliyor.  
Yağmurlu 2013 beklenen sektör olarak gösterilen Bankacılık sektörü temsilcileri 2012 sonuçlarının olumlu olduğunu belirterek, karamsar olmayan bir tablo ortaya koyuyorlar. Garanti Bankası Genel Müdür yardımcısı Ali Fuat Erbil, 2011 yılını Türk Bankalarının 15 milyar sendikasyon, 2.2 milyar seküritizasyon kredisi temin ettiklerini, 2012 yılı hacminin de o dolayda olacağını tahmin ettiğini söyledi. 2012 yılı ilk yarısında bankaların bir bölümünün sendikasyon işlemlerini yükselttiklerini belirtti.Yapı Kredi Genel müdür yardımcısı Mert Güvenen 2011 yılına göre bankacılık sektöründe özel ve kamu bankalarının bu yıl biraz daha maliyetli sendikasyonlar gerçekleştirdiklerini, altı ayda bir maliyetlerin değiştiğini, önümüzdeki dönemde yapılacak sendikasyonların son dönemde olduğu gibi Libor artı 1.45 seviyesinde fiyatlanma ile yüzde 10 fazla veya eksik sendikasyon gerçekleşmesini umduklarını söylüyor
The Economist'in 2013 yılında sektörel beklentilerini ortaya koyan çalışma ve benzeri çalışmalar, bizim ülkemizde sektör temsilcilerinin önlerini daha iyi görmelerine, zorlukları aşmak için yeni arayışları için daha doğru yol haritası çizmelerine imkan veriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar