TEYDEB Başkanı’yla söyleşi...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK-TEYDEB Başkanı Fatih Bilal Yülek ile Ankara’daki ofisinde sohbet olanağını buldum.

Fatih Bey Bilkent Üniversitesi Elektrik –Elektronik bölümü mezunu.

Bir süre bilişim sektöründe kurduğu şirkette çalışmış.

Şimdi görev zamanı çağrısıyla TÜBİTAK’ta Teknoloji ve Yenilik Destek Programlarını ve Ar-Ge projeleri geliştiren, uygulayan daire de göreve başlamış. TÜBİTAK 1514 Programı’ndan başlayıp Ar-Ge projeleri destek programları ve KOBİ’leri detaylıca konuştuk.

Neler mi konuştuk derseniz;

 Girişim Sermayesi Destekleme Programı ile Türkiye’de bir ilki başlattık:

• TÜBİTAK’ın destek programlarını olabildiğince genişletme amacındayız.

• Ülkemizde İŞKURve KOSGEB tarafından sürdürülen girişimciliğe, meslek edindirmeye yönelik destek çalışmalarını önemsiyoruz. Bizim yaklaşımımızın temelini Ar-Ge ye dayalı katma değerli, inovasyon odaklı projeleri desteklemek oluşturmakta.

• Ülkemizdeki finasman modelinin sadece bankalarla sınırlı kalmasını yeterli görmüyoruz bu nedenle gelişmiş ülkelerde olduğu gibi finansmanı çeşitlendirip zenginleştirmenin önemini biliyoruz.

• Programı hazırlama sürecinde, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, SPK, KOSGEB gibi kuruluşlarla görüştük, önerilerini aldık, amacımız programın her yönüyle işlerlik kazanması nı sağlamaktı.

• 1514 Programını tanıtarak katılımı çoğaltabilmek amacıyla sahaya indik.

• Bir çok ilimizde bu amaçla tanıtımve eğitim toplantıları düzenledik.

• Bir yandan programa ilişkin değerlendirmelerini alırken diğer yandan TÜBİTAK destek programları konusunda KOBİ’lerin beklenti ve önerilerini bire bir almaya çalışıyoruz.

• Programa başvuruları değerlendirmek üzere bu alnada deneyimi olan kişilerden oluşan bir komisyon oluşturuldu.

• 2014 yılında da uygulamaya koyacağımız programlar geliştirdik önümüzdeki ayda yapacağımız çağrı ile bunları da duyuracağız.

• Ulusal destek programları kapsamında gerçekleştirdiğimiz programları çağrı başlıkları ile duyurduk.

Örneğin 4 Aralık’ta çağrısı sonlanacak ‘Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı’ndan da kısaca bahsetmek isterim. Programı ile ulusal stratejik hedef ve politikalar kapsamında belirlenen öncelikli alanlarda; hedef ve ihtiyaç odaklı, izlenebilir sonuçları olan; yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi/iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi, maliyet düşürücü ve standart yükseltici yeni tekniklerin geliştirilmesi, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularında yürütülen Ar-Ge nitelikli projeler desteklenmektedir.

Program kapsamında değerlendirilen projelerde temel araştırma (ürüne dönüşmesi beklenmeyen, temel bilgi edinmek amacıyla yapılan teorik veya deneysel çalışma) niteliği aranmamaktadır.

Programda sağlanan destek oranı

Firmaların desteklenen proje giderlerine harcama sonrası büyük ölçekli kuruluşlar için %60, KOBİ’ler için %75 oranında geri ödemesiz (hibe) destek verilmektedir.

Desteklenen giderler

a) Personel giderleri,

b) Seyahat (yalnızca ulaşım) giderleri,

c) Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri,

d) Ülke içindeki üniversiteler, TÜBİTAK’a bağlı Ar-Ge birimleri, özel sektör Ar-Ge kuruluşları ve benzeri Ar-Ge kurum ve kuruluşlarına yaptırılan Ar-Ge hizmet giderleri,

e) Yurtiçi ve yurtdışı danışmanlık hizmeti ve diğer hizmet alım giderleri

f) Malzeme ve sarf giderleri,

g) Projenin Ar-Ge faaliyetlerini yürütmek amacıyla proje kapsamında gerçekleşen; destek personeli, elektrik, su, gaz, bakım-onarım, haberleşme, vb. giderlere karşılık gelen proje genel giderleri (proje genel giderleri, projenin her bir AGY311’i için belirlenen dönemsel desteklemeye esas harcama tutarının %10’u olup, bu tutar dönemsel desteklemeye esas harcama tutarına ilave edilir.)

Programın içeriği ve koşulları özetle bunlar umarım KOBİ’lerimiz bu fırsatı değerlendirirler”.

Konuşmamızın içeriği özeti bunlardı...

Başkan Fatih Yülek’le söyleyişimizi ve 4 Aralık ta sonlanacak 1511 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı’nı da okurlarımızın bilgisine sunma fırsatını bulmuş oldum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar