TEYDEB Başarı Hikayeleri
Geçtiğimiz günlerde TEYDEB Başkan Vekili . S. Hilmi Yavuz’u iki arkadaşımla birlikte ziyaret etme olanağını bulmuştum..
Hilmi Bey, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı'nda (TEYDEB ), Ar-Ge ye, teknoloji geliştirmeye yönelik destek programlarının hazırlama ve uygulama süreçlerine katkısı ve emeği geçen uzmanlardan..
Ocak ayı içinde başkan vekilliği görevine atanan S. Hilmi Yavuz ile TEYDEB destek programlarının ülkemiz ekonomisine, sanayisine katkılarını ve hediye ettiği yeni basım “TEYDEB Başarı Hikayeleri” adlı kitaptaki firmalardan konuştuk...
Konuşmasında, “Özel sektöre yönelik araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilik destek programları kapsamında; TEYDEB, sanayicilerimizin yapacağı, teknoloji ve yenilik odaklı Ar-Ge proje önerilerini değerlendirmekte, izlemekte ve geri ödemesiz olarak desteklemektedir.
TÜBİTAK; 1995-2007 yılları arasında, tek destek programı ile bu çalışmaları yürütülmekteydi.
2007 yılında; Ar-Ge projelerine başlamak isteyen KOBİ’lere, teknogirişimcilere ve uluslararası ortak projelere yönelik, üç yeni destek programını hayata geçirerek önemli bir sıçrama gerçekleştirilmiştir.
Proje başvurularına ve hibe desteğe de yansıyan bu dinamizm, 2011 ve 2012 yıllarından itibaren daha da çeşitlenmiş ve güçlenmiştir.
Yenilikçilik ve girişimcilik ekosistemini, üniversite-sanayi işbirliğini, ulusal öncelikli alanlarda Ar-Ge yeteneğimizi, patent tescillerimizi ve patentlerin ticarileşmesini, uluslararası düzeyde öncül teknolojilere dayalı Ar-Ge laboratuvarlarını geliştirmeye yönelik destek programlarının devreye girmesi sağlanmıştır.
2008’den bu yana gerçekleştirdiğimiz, proje başvuru, değerlendirme ve izleme süreçlerinin elektronik ortama taşınarak çevrimiçi yapılır olması da,TÜBİTAK’ın hizmet kalitesini, firma ve hakemlerimizin sisteme duydukları memnuniyeti artırmıştır. Mevzuat yönünden de iyileştirme gerektiren alanlar belirlenerek yeni düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Başta destekleme oranının yükseltilmesi, firmaların nakit ihtiyacının karşılanmasına yönelik ön ödeme imkanı gibi avantajlar geliştirilmiştir. Özetleyecek olursak; kısa sürede, TÜBİTAK’ın özel sektör araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilik desteklerinin alt ve üst yapılarının kapsamlı olarak geliştirilmesi sağlanmıştır. 2014 yılından geriye baktığımızda, son 5 yıl içinde yaşanan gelişmeleri ve başarıları aşağıdaki ana başlıklarda toplayabiliriz;
• Destek programlarına bir yılda proje önerisi sunan firma sayısı 1.300’lerden 2.200’lere, yapılan proje başvuru sayısı da 1.700’lerden 3.400’lere yükselmiştir.
• Proje önerisi sunan KOBİ’lerin oranı %76’dan, %80’e yükselmiştir.
• KOBİ projelerinin oranı ise %67’den, %70’e çıkmıştır.
• Destek alan firmalarımıza ödenen yıllık hibe tutarı; son beş yıla bakıldığında 288 Milyon TL’den, 468 milyon TL’ye çıkmıştır.
• KOBİ’lerin hibe desteklerdeki payı %41’den, %62’ye yükselmiştir.” bilgilerini verdi.
Hilmi Beyin anlattıkları özetle bunlar..
Yeni basım kitaba gelirsek, TEYDEB uygulamaya koyduğu 12 farklı araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilik destek programları kapsamında, sanayicilerin yaptıkları Ar-Ge çalışmalarını, “TEYDEB Başarı Hikayeleri” adlı bir kitapta toplamış..
Sanayicilerin Ar-Ge çalışmaları ,”Bilişim Teknolojileri Grubu (BİLTEG), Biyoteknoloji, Tarım, Çevre ve Gıda Teknolojileri Grubu (BİYOTEG), Elektrik ve Elektronik Teknolojileri Grubu (ELOTEG), Makine İmalat Teknolojileri Grubu (MAKİTEG), Malzeme, Metalurji ve Kimya Teknolojileri Grubu (METATEG), Ulaştırma, Savunma, Enerji ve Tekstil Teknolojileri Grubu (USETEG ) başlıkları altında toplanmış.
Guruplardaki proje başvuruları, desteklenen proje sayıları, desteğe hak kazanan firma sayıları ve guruplara ilişkin hibe destek tutarlarının dağılımına bakıldığında;
BİLTEG: Proje başvuru sayısı: 3773, Desteklenen proje sayısı: 1714, Desteklenen firma sayısı :957
BİYOTEG: Proje başvuru sayısı; 2129, Desteklenen proje sayısı: 1165, Desteklenen firma sayısı: 695
ELOTEG: Baş vuru sayısı 3101, Desteklenen proje sayısı 1743, Desteklenen firma sayısı: 889
MAKİTEG: Proje başvuru sayısı 5790, Desteklenen proje sayısı: 3315, Desteklenen firma sayısı: 1979.
METATEG: Proje başvuru sayısı 2663, Desteklenen Proje Sayısı 1327, Desteklenen Firma Sayısı: 767
USETEG: Proje başvuru sayısı: 1777, Desteklenen proje sayısı: 1071, desteklenen firma sayısı: 750.
Bu bilgileri de Hilmi Beyin bana verdiği ” TEYDEB Başarı Hikayeleri” adlı kitaptan derledim.
Hilmi Yavuz’un ağzına ve eline sağlık derken, destek programlarının her aşamasında emeği geçenleri ve başarı hikayelerinde yer alan firmalarımızı kutluyorum...