TEV’in Gülsel Ablası Mütevelli Heyet üyesi olurken...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Türk Eğitim Vakfı’nın 13 genel müdürünün yardımcılığını yapan Eğitim Şubeleri ve Bağışlar Genel Müdür Yardımcısı Gülsel Bilal, görev değiştirerek mütevelli heyet üyesi olurken, kendisinden bir bilanço yapmasını istedim. 

TEV’in Gülsel Ablası, 1967 yılında Vehbi Koç tarafından 26 yaşındayken TEV’de çalışmaya başlamış. Bir süre sonra Genel Müdür Yardımcılığı'na atanmış. Vehbi Bey atama sırasında, “Kızım genel müdürler gelir gider. Sen genel müdür olmadan, yardımcı sıfatıyla hep yerinde kalır buraya göz kulak olursun” demiş. Genel müdür yardımcılığı görevini 49 yıl yürüttükten sonra 75 yaşında mütevelli heyeti üyeliği görevini üslenirken, kendisinden TEV’de yapılanları anlatmasını istedim.

Gönül rahatlığı içersinde yeni görevine başlarken, kendisine 1967 yılında görev veren rahmetli Vehbi Koç’a dönük sözünü aktardı: “Vehbi Bey başardık rahat uyu.” Şimdi görevini 54 mütevelli heyeti üyesinden biri olarak sürdürecek ve kurumda yarım asırlık birikimiyle yön göstericilik yapacak.

Şimdi bilanço soruma verdiği bursiyer sayısını aktarayım, “ Bağışçılarımız ve gönüllülerimizin desteğiyle 223 bin 600 yurtiçi, 1665 yurtdışı burs verdik.”

Peki, kurduğunuz eğitim kurumlarınız ne kadar oldu?

“TEV olarak bir anaokulu, 14 ilköğretim okulu, 3 Anadolu lisesi, 2 yurt binası, birçok amaçlı toplum merkezi, bir mesleki eğitim merkezi, bir çocuk kütüphanesini eğitim sektörüne kazandırdık. Bunların yanı sıra TEV İnanç Özel Lisesi, TEV’in işletttiği İzmir Cumhuriyet Kız Lisesi Yurdu, yine TEV’in işlettiği Trabzon Kız Öğrenci Yurdu, TEV Ankara Sedef Ölçer Kız Yurdu'nun da aralarında bulunduğu 27 eğitim kurumuna katkılarımız var.”

Bir de Batman Gülsel Bilal Çok Amaçlı Toplum Merkezi çalışmasına değinelim...

“Batman’da 1980’li yıllarda çok sayıda genç kız intiharları oluyordu. Şehap Kocatopçu ve Abbas Güçlü ile birlikte oraya gidip ne yapabileceğimizi dönemin valisi İsa Parlak’la da görüşerek, genç kız intiharlarının önüne geçmek için onların meslek edineceği çok amaçlı bir toplum merkezi açtık. Ömer Dinçkök, benim gayretimi görüp merkezin isminin TEV Gülsel Bilal Toplum Merkezi olmasını sağladı. O merkezde 600 kızımız meslek sahibi olurken Batmanlı genç kızların intiharları son buldu.”

TEV’de 49 yıllık görevi döneminin bilançosunu dinlediğim Gülsel Bilal’e yeni görevinde başarılar diledim. O da “Merhum Nezih Demirkent, siz ve sevgili Didem her zaman Türk Eğitim Vakfı'na destek verdiniz DÜNYA gazetesi olarak TEV’in tanıtılmasında daha çok öğrenciye burs verilmesine katkıda bulundunuz. Gönülden teşekkür ederim” diyerek bir kez daha mütevazi kişiliğini ortaya koydu.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar