Teşviksiz güneş olur mu?
ABD'li araştırma şirketi GTM Research'a göre dünya teşviksiz bir güneş enerjisi pazarına doğru ilerliyor ve bu süreç 2020'ye kadar tamamlanacak.
Şirketin konuya ilişkin raporuna bakılırsa dünya çapındaki kurulu güneş enerjisi kapasitesi 2020 yılında bugünkünün 3 mislisine ulaşacak. Yani yaklaşık 700 GW'ye yükselecek.
Türkiye ise solar trenine geç bindi. Şimdi hızlı yol alınması için ciddi çabalar var. Kamu desteği de söz konusu. Bir kere devlet güneşten üretilen elektriğe belli bir satın alma fiyatını garanti ediyor. Ayrıca, kurulacak santrallerde yerli ekipman kullanılması halinde, üretilecek elektriğe daha da yüksek fiyat ödenecek.
Peki bu teşvikler Türkiye'de güneşe dayalı yatırımları cazip kılıyor mu? İlk kısım için evet ama ikinci kısım sıkıntılı. Yani sabit fiyat alım garantisi, bu alana yatırım yapmak isteyenler için baz alabilecekleri gerçek bir fizibilite göstergesi. Ancak yerli katkıya verilecek ilave destek konusu sıkıntılı. Bunun nedeni kullanılacak ekipmanların yerli sayılmasının güçlüğü...
Güneş panellerinin en önemli unsuru, deyim yerindeyse motoru güneş hücresi. Ve bu alanda yerli üretim yok. Yerli hücre/pil üretimi yapılmadan yerlilik oranını yüzde 50'nin üzerine taşımak da kolay değil.
Her neyse, sonuçta güneş pazarı hızlı bir şekilde büyüyecek. Hatta GTM Research'a göre dünya teşviksiz bir solar pazarına doğru gidiyor.
2012 yılı itibariyle, güneş enerjisi alanında oluşan kurulumların neredeyse tamamı devlet destekli talebe bağlı şekilde gerçekleşirken, 2020 yılında teşviksiz bir GES pazarı oluşacak.
Hatta, GES projelerinin ihaleler yoluyla hayata geçirilmeye başlamasıyla teşviksiz bir pazar yolunda önemli mesafe alındığı ifade ediliyor. Solar şirketleri ise bu dönüşüme ayak uydurarak yeni iş modelleri oluşturmaya çalışıyor.
Sonuç itibariyle Türkiye'de solar yatırımı sürgit devlet teşvikine bağımlı kalmayacak. Ondan bağımsız şekilde büyümesi kaçınılmaz görünüyor. Olsa olsa, diğer enerji kaynaklarındaki fiyat hareketleri bunu yavaşlatabilir. Ki bu da kalıcı bir yavaşlama olmayacaktır.
Yani, güneşe yatırım yapmayı düşünüp gelecek projeksiyonu çizmeye çalışanların içi ferah olsun. Yeter ki doğru yerde, doğru ekipmanla, doğru kurulumcuyla, doğru modellemeyle yatırım yapılsın...