Teşvik ağacı 6.bölgede yeşillenirken

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

 

 

Haziran ayında yeni teşvik sisteminin yürürlüğe girmesinin ardından bu yılın dokuz aylık Teşvik sonuçları, bugüne kadar teşviklerden çok az yararlanabilen 6. Bölgenin aldığı teşviklerde önemli artış olduğunu gösteriyor. 6. Bölgede teşvik ağacının yeşermesinin ardından çiçeklenip meyve vermesi için ise, bölge teşviklerine üç yeni desteğin ilavesi bölge insanına ve yatırımcılar tarafından talep ediliyor…
Arkadaşımız Naki Bakır'ın araştırma haberi yeni Teşvik Sisteminin Haziran ayında yürürlüğe girmesi sonrasında Ağustos ayında yüzde 31.5 artışın ardından Eylül ayında da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artış sağladığını, buna karşılık yılbaşından bu yana dokuz ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.1 altında kaldığını ortaya koyuyor. Ağustos ve Eylül'deki canlılığın sürmesi ile yılsonunda 2011 yılının üstüne çıkılabileceğini gösteriyor.

Bakır'ın haberinin ortaya koyduğu bir başka gerçek de yıllardır şikayetçi olduğumuz "Teşviklerden Doğu ve Güneydoğu'nun 15 ili yararlanamıyor" düşüncesinde de değişim olduğunu gösteriyor. Yeni Teşvik Sisteminde 6. Bölge için yaratılan imkanlar, bu bölgenin 15 ilinin son üç ayda önemli yatırım çektiğini gösteriyor. Haziran öncesi Yeni Teşvik sistemi yürürlüğe girmeden 6 aylık dönemde 6. Bölgenin toplam teşviklerden aldığı pay sadece yüzde 5.4'tü. Bu geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 6.4'lük payın bile bir puan altındaydı. Yeni sistemin yürürlüğe girmesinin ardından 6. Bölgenin Eylül ayında payı toplam teşvikler içersinde yüzde 20'lere toplamın beşte birine yükselirken, dokuz aylık dönemde de iki katına yüzde 11.4 seviyesine yükseldi.

8 ilin bulunduğu birinci bölgenin ilk altı aydaki payı azalmasına karşın yüzde 43'ten yüzde 35.8'e gerilerken diğer bölgelerdeki 73 ilin teşviklerden aldığı pay yüzde 64.2 oranında kalmıştı. Dokuz aylık dönemde ise Birinci bölgenin 8 ilinin payı bir yıl öncesine göre yüzde 47'den yüzde 37'ye gerilerken, diğer 73 ilin payı yüzde 53'ten, yüzde 63'e yükseldi. Bu artışta 6. Bölgenin önemli rolü oldu. Birinci bölgenin dokuz aydaki toplam teşvik tutarı 12 milyar 978 milyon lira iken 6. Bölge 2 milyar 818 milyon liralık toplam teşviğiyle birinci bölgenin yüzde 21.8'i oranında pay aldı. Bu Türkiye'de teşvikte bugüne kadar yaşanmamış çok önemli bir değişimin yaşanmaya başladığını gösteriyor. Bunu isimlendirirken "6. Bölgenin teşvik ağacı yeşilleniyor" demeyi uygun görüyorum…

Bu yeşillenmenin çok çiçekli ve meyveli hal alması için de son dönemde bölgeden yapılan üç öneri için düzenlemenin yapılmasının uygun olacağını düşünüyorum:
-Finansal kuruluşlarla ilgili teşvikten 6. Bölgeler yararlanamadığı için bu bölgelerde çağrı merkezleri kurulmuyor. Bu yönde bir düzenleme gerekiyor.
-Özellikle tekstil ve konfeksiyon yatırımlarının bölgede artması için kullanılmış makinelerinde bu bölge için teşvik kapsamına alınması isteniyor.
-Yeşil kart sahiplilerin SGK'lı olarak çalışabilmelerinin sağlanması, yatırımcıların çalışan bulunmasını artırarak, kolay istihdama yol açabileceği öneriliyor.
Son Teşvik sisteminin yürürlüğe girmesi sonucundaki gelişmeler, bugüne kadar diğer teşviklerde pay alamayan 6. Bölgenin 15 ilinin pay almaya başladığını bu bölgede teşvik ağacının yeşillendiğini gösteriyor. Bu kazanılan ivmenin sürmesi için bölge insanının ve yatırım yapacakların önerilerinin dikkate alınması önemli olacaktır…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar