Tesisi bir süredir işlemeyenler taksiti ödemekte zorlanacak

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Vergi ve sigorta affı diye tartışılan, aslında vergi ve sigorta borçlarında faiz yükünün hafifletilmesi ve borç taksitlerinin yapılandırılmasıdır.

Vergi Hocası Şükrü Kızılot yeniden yapılandırılacak sigorta ve vergi borçları ve faizleri sonucu mükelleflerin 110 milyar liralık bir yükümlük altına gireceğini tahmin ediyor.

Genelde 3 yıl içinde bu ödemelerin yapılacağı varsayıldığına göre, bugüne kadar borçlu durumda olan mükellef her yıl toplam 35 milyar TL. dolayında ödeme yapacak demektir.

Bu büyüklükte para sorunlu mükelleflerin cebinde var mı? Bu kadar para sorunlu mükelleflerden çıkar mı? Bunu tartışmak gerekir.

Geriye dönelim ve olan bitene gerçekçi olarak bakalım.

Sigorta primi ve vergi mükellefleri, kümese girmiş kazlar. Bunlar prim ve vergi kaçırmak için değil, imkanları olmadığı için ödeme yapamamışlar.

Kümese girmeyenlerin ne sigorta sorunu ne vergi sorunu var.

Sigorta primi ve vergi borçlarını ödeyemeyenlerim çoğu veya hemen hemen tamamı işyerlerini tatil etmek zorunda kalmış. Bankalar krediyi kesmiş. İşyerlerine ve evlerine haciz gelmiş.

Torba kanun bunlara ne imkan tanıyor. Prim borcunuz ve vergi borcunuz aynı rakamlarda duruyor. Ancak ceza faizlerinde indirim yapılacak. Ve de borç ana parasının tamamı ile indirimli faiz toplamı taksitlendirilecek. 12 ay ile 36 ayda ödenecek.

Yapılandırma anlaşmaya bağlandığında kanuni takip duracak. Haciz kalkacak. Ama 2 taksit ödemesi aksar ise, tekrar takibat başlayacak.

Burada varsayılan şudur: Mükellef borç yapılandırması için imzayı attığı andan itibaren, her şey eski haline gelecek.

İşyeri hemen açılacak, işçiler çalışmaya başlayacak. Banka kredi verecek. Girdi gönderenler vadeli olarak mal sevkıyatına başlayacak. Müşteriler hazır. Mükellef de kazancı ile borcunu tıkır tıkır ödeyecek.

Bütün bunlar kâğıt üzerinde göze kulağa hoş gelen düzenlemeler ama geliniz görünüz ki pratikte işlemesi çok zor.

Ödemesiz devre uzun tutulmadıkça, taksitler küçükten büyüğe kademeli halde düzenlenmedikçe çok az mükellef yeniden yapılanma ile üstlendiği sorumluğu yerine getirebilir.

Torba kanun ile getirilen diğer vergi kolaylıkları, pişmanlık ve indirimli ödeme kolaylıkları

mükelleflerin yararına ama, sigorta ve vergi borçları için getirilen yeni düzenlemeden işyerlerini kapatan veya işlerini yavaşlatan KOBİ'lerin geniş ölçüde yararlanma şanslarının olamayacağı görülüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018