Teşekkürler Marmara Grubu Vakfı...
Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen 20. Avrasya Ekonomi Zirvesi, 44 ülkeden 323 devlet adamı, akademisyen, din adamı ve iş insanının katılımıyla gerçekleştirildi. Dünyaca ünlü vizyoner yazar Edward De Bono'nun şeref konuğu olduğu zirveye, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Mladen Ivanic, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Moldova-Gagavuzya Özerk Bölgesi Başkanı Irina Vlah, 11. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, Arnavutluk eski Cumhurbaşkanı Bamir Topi, Avusturya eski Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Moldova eski Cumhurbaşkanı Petru Lucinschi, Romanya eski Cumhurbaşkanı Emil Constantinescu, Hırvatistan eski Cumhurbaşkanı Stjepan Mesic, Ivo Josipovic, Letonya eski Cumhurbaşkanı Valdis Zatlers, Sırbistan eski Cumhurbaşkanı Boris Tadic ile Polonya eski Başbakanı Grzegorz Kolodko, Romanya eski Başbakanı Victor Ponta, Slovenya eski Başbakanı Alenka Bratusek'in yanısıra bakan, eski bakan, büyükelçi, iş kadını, işadamı, akademisyen ve din adamından oluşan 323 yabancı konuk katılımcı iştirak etti.
Açılış divanını Azerbaycan Enerji Bakanı Natıg Aliyev, Bosna-Hersek Meclis Başkanı Melika Mahmutbegovic, Fas Kraliyet Bakanı Youssef Amrani, Slovenya eski Başbakanı Alenka Bratusek ve Romanya eski Başbakanı Victor Ponta oluşturdu.
Açılış konuşmasında, zirvenin öneminden, hızla yükselen teknolojik gelişime karşın dünyanın aynı hızla kutuplaşmasına dikkat çeken ve yaşanan terör ve şiddet eylemlerine karşı ortak mücadeleye çağrı yapan Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver, BM’nin kararları havada kaldığı için, zirvede Avrupa’da, Kafkaslar’da, Ortadoğu’da ve Balkanlar’da barışçıl çözümler aradıklarını söyledi.
Zirvede Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Avrupa ülkeleri mültecilere sınırlarını kapatırken Türkiye’nin 3 milyonu aşan mülteciye ev sahipliği yapmasının dünyada eşi görülmeyen insani bir davranış olduğunu söyleyerek, özetle Türkiye'nin ekonomisi üzerine düşüncelerini de aktardı. Konuşmasında küresel piyasada Türkiye'nin daralan değil, genişleyen ve büyüyen bir strateji izleme mecburiyetinde olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bunun için de birçok reformların yapılmasının ve devam ettirilmesinin gerekliliğini dile getirdi.
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Parlamenterler Asamblesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Asaf Hajıyev, İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Nassir Abdulazizi Al-Nasser, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, Bosna - Hersek Cumhurbaşkanı Mladen Ivanic, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Zirve'nin açılış oturumunda söz aldılar...
Öğleden sonraki toplantılar, "Sürdürülebilir Enerji, Telekomünikasyon, Ulaşım ve Ekonomi Gelişiminde, Arz-Talep Dengesinin Rolü; Aktörler ve Figüranlar" ve hemen ardından “Avrupa Birliği'nin Karşılaştığı Meydan Okumalar ve Gelecek Kaygıları” başlıları altında gerçekleştirildi.
Zirvenin ikinci günü "İslam’la Dayanışma Ruhu Çerçevesinde Şiddet ve Terör Ortamında Dinlerin Barışa Katkısı; Mültecilik ve Terörün İlişkisi" oturumuyla başladı.
Konuşmacılar, dinin insanlar ve toplumlar üzerindeki olumlu etkilerine vurgu yaparken, din - siyaset ilişkisinde şiddetin, terörün, saygısızlığın, hoşgörüsüzlüğün, savaşın egemen oluşuna dikkat çektiler. Dinin terör örgütlerinin propaganda aracı olarak kullanılmasını kınadılar.
Dünyada yaşanan savaşlar, çatışmalar nedeniyle yerlerinden kopan insanlara tüm dinlerin yardım etme emri verdiğini hatırlatan konuşmacılar, Türkiye'de bulunan ya da Avrupa'ya geçmeye çalışan göçmenlerin durumlarını da gündeme getirdiler.
Zirvenin son toplantısı, "Bir Yol Ayrımında Olan İnsanlık" başlığı altında gerçekleştirilen “Cumhurbaşkanları Oturumu” oldu.
Bu oturumda halen görevlerini sürdürmekte olan Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov ile, önceki yıllarda cumhurbaşkanlığı yapmış konuklar bu bölümde görüşlerini dile getirdiler.
Avrasya Ekonomi Zirvesi, şimdiki ve önceki cumhurbaşkanlarını, başbakanları, bakanları, büyükelçi, iş insanları, akademisyen ve din adamından oluşan 323 yabancı konuk katılımcıyı bir araya getiren mükemmel bir organizasyon...
Keyifle izlediğim toplantıdan derleyebildiklerim özetle bunlar..
PKK-PYD ve DAEŞ terör örgütleriyle,15 Temmuz FETÖ terör örgütünün kalkışma girişimi sonrası bu örgütle ülke olarak topyekun mücadelerimizi, Suriye’de yaşanılan insanlık dramına seyirci kalan Avrupa ülkeleri, mültecilere sınırlarını kapatırken Türkiye’nin 3 milyonu aşan mülteciye ev sahipliğini yapmasındaki asaletin anlatılacağı ortamın sağlanması açısından da bu toplantının zamanlaması mükemmeldi.
Bu başarılı organizasyonu bin bir güçlüğe rağmen gerçekleştiren; Vakıf Başkanı Dr. Akkan Suver’e eşi Müjgan Hanım'a, yönetim kurulu üyeleri değerli dostlarım Yüksel Çengel’e, Şamil Ayrım’a ve emeği geçen diğer üyelere teşekkürler...