Terör her alanda gündemi değiştiriyor

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Altıncısı düzenlenen İstanbul Finans Zirvesi'ni düzenleyenler, toplantılarının hazırlığı öneminde herhalde, finansal ve ekonomik sorunların tartışılacağı bir platform hazırladıkları inancındaydılar. Ama birbiri ardından yaşanan Dağlıca ve Iğdır terör saldırıları katılımcı bakanların konuşmalarında terör konusunu öne çıkardı. Ekonomik konularına terör açıklamaları sonrası değindiler. Bu sadece bu toplantıda değil, yurdun her yerinde birçok farklı konudaki toplantıda böyle oldu/böyle oluyor. Terör her alanda gündemin önüne geçip, gündemi değiştiriyor.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Finans Zirvesi'ndeki konuşmasına başlayıp,  “Dağlıca’da şehit olan askerlere Allah'tan rahmet” dilerken “Bugün de Iğdır’dan detaylarını henüz bilemediğim acı bir haber geldi” diyordu. Doğal olarak bunun ardından terör konusuna değinmek gereğini duyarak, “Terör demokrasiye, özgürlüklere, insanların yaşam kalitesine, ekonomiye ve kalkınmaya tehdittir. Demokrasimize ve ekonomimize düşman olan teröre hep birlikte karşı çıkmamız gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Siyasi görüşümüz ne olursa olsun, birlik ve beraberlik içinde topyekun teröre karşı çıkmak, terörün bütün boyutlarıyla kararlı bir şekilde mücadele etmek zorundayız” değerlendirmesini yapıyordu.

Yılmaz, basın mensuplarının sorularına yanıt verirken de yine terörün dünyanın belası olduğunu, ülkemizde özellikle Doğu  ve Güneydoğu’daki insanlarımız için sadece bir bedeli olmadığını, dolaylı bedelleri bulunduğunu belirterek, “Maalesef orada yaşayan insanların hem yaşam şartları, hem ekonomik şartları olumsuz etkileniyor. Terör örgütünün bunu çok sistemli bir şekilde yaptığını görüyoruz” dedi.
Yılmaz Reuters’a verdiği yanıtlarda ekonomik konulara değinirken, ikinci çeyrek büyümesini gördükten sonra OVP’nin bu yılki  yüzde 4 büyüme tahminlerini gözden geçirip güncelleme yapacaklarını kaydediyor. Yılmaz, “Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor. Aşağı yönlü riskler var, ama çok da aşağı yönlü değil. İkinci çeyrek sonucunu gördükten sonra tahminimizi yenileyeceğiz. Piyasalarda yüzde 3 civarında bir beklenti var. Yüzde 3 bu yıl için mümkün ve makul gözüküyor” değerlendirmesini yapıyor.

Yılmaz, Reuters’e verdiği yanıtlarda TL’nin değer kaybına ilişkin, “Esnek döviz kuru politikamız var, bu birtakım şokları emmek açısından avantaj sağlıyor. Merkez Bankamız Fed'in  kararlarına karşı ülkemizin ihtiyaçlarına bakarak belli ayarlamalar yapıyor” diyor. Enflasyon konusuna değinirken de “Bu sene çift haneli enflasyon görmüyoruz. Teknik analizlerimizde böyle bir ihtimal yok” açıklamasını ortaya koyuyor.

Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun da Finans Zirvesi'ndeki konuşmasında, “Terörün ulusal ya da uluslararası diye ayrılması söz konusu değildir. Terör her zaman terördür. Dolayısıyla her zaman ülkelerin kalkınması, refahı ve özellikle demokrasisi için en büyük tehdidi oluşturmaktadır” diyerek terör konusuna değindi.

Enerji piyasasında son on yılda özeleştirmelerin tamamlanmasıyla, yüzde 65-35 olan kamu ağırlıklı dengenin tersine döndüğünü özel sektör ağırlığının yüzde 65 seviyesine çıktığını belirten Alaboyun, “Son10 yılda dünyada doğalgaz ve elektrik talebinin Çin’den sonra en fazla arttığı 2. ülke konumundayız. Avrupa’da birinci sıradayız” bilgisini de verdi.

Görüldüğü gibi iki bakanın Finans Zirvesi  konuşmalarında terör neredeyse kendi özel alanları ile ilgili açıklamaları kadar yer aldı.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar