Tepki hareketi devam eder mi?

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım

Geçen hafta başında bahsettiğimiz tepki alımları geçen hafta boyunca borsalarda görüldü ve özellikle ABD mali sektör hisseleri önderliğinde bir yükseliş yaşandı (ABD bankacılık endeksi BKX geçen hafta yüzde 37 yükseliş göstermiş oldu).

Geçen hafta S&P 500 ve MSCI Emerging Market endeksleri yüzde 10.7 yükseldi. İMKB'nin ise geçen hafta (diğer endeksler ile karşılaştırmanın da sağlıklı olabilmesi açısından) dolar bazında baktığımızda yüzde 7 yükseldiğini görüyoruz. Geçen hafta yaşanan tepki yükselişine, ABD Temsilciler Meclisi'nin mark-to market (piyasa fiyatına göre değerleme) kuralını ele alması ve bazı yumuşatmalara gidilebileceğine dair görüş oluşması, Citigroup, Bank of America ve JPMorgan Chase CEO'larının yaptıkları açıklamalar ve SEC'in, (8 Nisan'da görüşülmesi bekleniyor) açığa satışta eski kuralı yeniden uygulamaya sokmayı düşündüklerini açıklaması da etkili oldu.

Bu hafta sonunda yapılan, G-20 grubu maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısında, G-20 ülkeleri maliye ve para politikası araçlarıyla ekonomik krizle mücadele edileceğine dair duruşlarını tekrarlardılar.

Hatırlanacağı üzere, ABD Hazine Bakanı'nın geçen hafta yaptığı açıklama ile IMF'ye ayrılan kaynak miktarının 500 milyar Dolar arttırılmasını ve bu konunun G-20'ler zirvesinde görüşülmesini istemişti. IMF'ye ayrılan kaynak miktarının 500 milyar dolar artırılması küresel ekonomik ve piyasa dinamik ve trendleri büyük oranda değiştirebilecek bir adım olabileceğini düşünüyoruz. Hemen gerçekleşme ihtimali az gibi gözükse de, konuyla ilgili cesaretlendirici açıklamalar gelebilir ve bu tip haberler gelişmekte olan küresel özellikle de ülke piyasalarında (özellikle de kurlarda) olumlu bir beklenti yaratabilir.

Yurtiçine baktığımızda ise IMF ile nispeten daha olumlu sayılabilecek bazı gelişmeler söz konusu. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek G-20 zirvesinde IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ve Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky ile bir araya geldi. Basında yer alan haberlere göre, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) gönderdiği mektupta bazı konularda esneklik sağlandığını ve diğer bazı konulara ilişkin değerlendirmelerin devam ettiğini belirterek, birkaç hafta içinde değerlendirme süreciyle ilgili pozisyonların belirlenmesi için IMF ile "fikir teatisinde" bulunduklarını söyledi.

Piyasa bu hafta daha fazla oynaklık gösterebilir. Özellikle haftanın ikinci yarısında piyasalarda tekrar yaşanabilecek olası bir geri çekilmeye karşı da dikkatli olunması gerektiğini düşünüyoruz.

Ekonomik veri tarafında ise yurtiçinde Merkez Bankası'nın Perşembe günü açıklayacağı faiz kararı en önemli gelişme olarak görünüyor. Yurtdışında ise ABD'de konut ve ekonomik aktiviteyle ilgili veriler ve Fed'in toplantısında Hazine bono alımları ile ilgili yorumlar ön planda olabilir. Özellikle, ABD'li mali kurumlara iliskin… ABD Hazine'sinin planın detaylarını bu hafta açıklanabileceğine dair haberler bizce piyasalar açısından önemli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017