TEPAV’ın yabancı ortaklı şirketler içinde Suriyelilerin durumu araştırması

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

TEPAV’ın TOBB verilerine dayalı araştırmasında Türkiye’de mart ayında kurulan şirketlerin yüzde 12.2’sinin yabancı ortaklıklı şirketler olduğu. Yabancı ortaklıklı şirketlerin sermayesinde yabancıların payının yüzde 77 olduğu bilgisi yer alıyor. Araştırmada ayrıca Suriyeli şirketler konusunda da bilgilere yer veriliyor.

TEPAV’ın TOBB verilerine dayanarak yaptığı Yabancı ortak sermayeli şirketler araştırmasında Mart 2019 verilerine göre 8926 şirket kurulduğu görülüyor. Bu, kurulan şirket sayısında geçen yıla göre yüzde 17, bir önceki aya göre de yüzde 5.2 azalma olduğu ortaya koyuyor. Mart 2019’da Suriyeli ortak sermayeli 73 şirket kurulduğu, sermaye toplamlarının 14.1 milyon lira olduğu bilgisine de yer veriliyor. Kurulan Suriyeli şirketlerde bir önceki yıla göre adetsel bazda yüzde 47.5, sermaye büyüklüğü olarak da yüzde 22.7 azalma yaşanmış. Bu 73 şirketin 72’si limited, sadece biri anonim şirket, mart ayında kurulan 1082 yabancı sermayeli şirket içinde Suriyelilerin payı ise yüzde 6.7 olarak belirtiliyor.

Mart 2019 verilerine göre Suriye sermayeli şirketler yüzde 70 oranında İstanbul’da kurulurken, ikinci sırada yüzde 2.5 ile Mersin geliyor. Ayrıca Hatay, Adana, Bursa, Yalova ve Antalya’da kurulan şirketler olduğu bilgisi veriliyor. Daha önce önemli sayıda Suriye sermayeli şirket ortaklığı kurulan Kilis ve Gaziantep’te ise 2019 Mart’ında yeni bir gelişme olmadığı belirtiliyor.
Araştırma sonuçlarına göre hem sayısal, hem sermaye büyüklüğü olarak Suriyeli şirketlerin faaliyet gösterdiği alan sıralamasında toptan ticaret 73 şirketin 23’ü ile yaklaşık yüzde 30 oranında yer alıyor. Onu gayrimenkul, danışmanlık, perakende ticaret gibi alanlar izliyor. Şirketlerin faaliyet gösterdiği alanlar yelpazesinde 18 iş kolu yer alıyor.

TEPAV araştırmasında Mart 2019’da Türkiye’de kurulan şirketlerin toplamı içerisinde yabancı ortaklı şirket oranının yüzde 12.2 olduğu bilgisine de yer veriliyor. Yabancı ortaklı şirketlerin sermayesi içerisindeki yabancı sermaye payının yüzde 77’ler seviyesinde olduğu da belirtiliyor.
TEPAV araştırma sonuçlarına bakarken ben, yabancılar için yatırım alanları konusunda bir araştırma olup olmadığı bilgisini ele aldım. Gördüğüm araştırmada yabancılara Türkiye’de yatırım için beş sektör tavsiye ediliyordu. Bunlar; bilişim/teknoloji, inşaat/emlak, tekstil/hazır giyim, enerji/doğal kaynaklar ile çevre/geri dönüşüm olarak sıralanıyordu.

Ekonomideki sıkışıklık ve buna bağlı yeni arayışlar sürerken, TAPAV gibi araştırma kurumlarının yabancıların yatırım alanları gibi konularla ilgili araştırmalarının da önemli olacağına inanıyorum.
Özellikle KOBİ’lerimizin yabancı ortak ve işbirliği alanlarında bilgi verici ve yönlendirici araştırma sonuçlarına çok ihtiyaç olduğunu da düşünüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar