Temettü ödemelerinde 2015 ve 2016 nasıl bir yıl olacak?
Eskimo kutup ayısını nasıl avlar bilir misiniz? Avcı bıçağıyla kolunu keser. Akan kanını bıçağına iyice bulaştırıp, suyun içine bırakır. Bir süre sonra, sudaki kanlı bıçağın kokusunu kilometrelerce uzaktan alan kutup ayısı gelir, kanlı bıçağı bulur ve yalar. Yaladıkça dili kanar. Dili kanadıkça yalar. Bir süre sonra kan hacmi iyice düşmüştür ayının. Sonunda bitkin düşer. Eskimo’da gelip son darbeyi vurur. Bundan çıkarılacak iki temel ders vardır: İlki, “hiçbir şey yapmayanın yanlış da yapmayacağı”; ikincisiyse, “hakiki pehlivanın nefsine hakimlerin” olduğudur. Seçim coşkusuyla acele çözümlere kilitliyoruz kendimizi. İstediğimiz düşük faiz çözümü, net ihracat fazlasıyla güçlü rezerv yaratmadan, sağlam ulusal tasarruf düzeyine erişmeden mümkün olamıyor. İçerde yarattığımız sorunlarla kutup ayısının nefsi kırılganlığını yaşıyoruz. Bu filmin sonraki sahnesinde de, küresel serbest sermaye bizim ucuzlayan şirketlerimizi çok ucuz bedellerle teker teker satın alıyor hep…
Endişemizi gizlemek mümkün değil. Dövize olan talebi tetikleyen her şeyi yakın takibe alıyoruz. Sanayi üretim endeksi Ocak 2015’te önceki yıla kıyasla % 2.3 geriliyor. Sadece onunla da kalmayıp, merkez bankasınca ölçülen öncü göstergeler kısa vadeli aşağı yön veriyor. Reel sektör açısından genel trendin bozulmasını sorarsanız, 2011 yılı sonuna kadar uzanıyor. Şubat sonu itibariyle döviz tevdiat hesaplarındaki yıllık artış $2.5 MYR ile sınırlıdır. Öte yandan, % 64’ü yabancıların takasında olan borsanın, düşük temettü gerçeğine rağmen Mart – Mayıs dönemlerinde ödenecek bir para vardır. Peki bu para nereye yönelecektir? BIST’in 2006-2014 dönemi ortalama temettü verimi, sadece % 2.2 kadardır. Gösterge bono % 8.8’e tırmanınca, şirketlerin değerleme modelleri risksiz faiz oranlarını yukarı çekti. Dağıtılacak temettüler düştü, piyasa değerleri de bunları takip etti. 2015 yılında dağıtılacak 2014 yılına ilişkin temettü verimi tahminen 1,75 kadardır. Kısa vadeli gelişmelerin içine düşecek temettü ödemesi $4.48 MYR olacaktır. Bu temettünün $2,86 MYR’ını yabancılara, $1,61 MYR’ı ise yerlileredir. Orta vadeli bakışta, devreye FED’in faiz artırım kararı önem kazanıyor. Bu durum tüm dünyayı etkileyen bir gerçek. Ancak biz içerde kendimiz ne kadar zayıflatırsak o kadar eskimonun avına düşen kutup ayısı olacağız. FED’in faiz artırım kararının yaratacağı döviz talebi 2015 temettüsünün tahminini gerektiriyor. 2014’e kıyasla daha düşük dağıtılan kar payı ve piyasa değeri bizi % 1.69 temettü verimine taşıyabilecektir. $2,54 MYR’ı yabancıya, $1,43 MYR’ı yerliye olacak şekilde toplam $3.97 MYR temettü dağıtılması muhtemeldir.
Merkez bankasının elindeki silahları zayıflatırsak, o koca cüssesini ve gücünü, kendi nefsini kemirerek yok eden kutup ayısı gibi olduğumuzu da fark edememiş olur, o değişmez dış fonlara olan bağımlılığımızla bizi düşük petrol fiyatları bile kurtaramaz. FED, krizden çıkış politikası uygularken GOÜ’ler için bu yeni yüksek faiz ortamı, “suyu geçmek” demektir. Oysa “suyu geçerken de at değiştirilmez” demez mi atalarımız.