Tekstil ürünleri ve ana metal sanayiinde üretici fiyatları büyük oranda
Ağustos ayı tüketici ve üretici fiyat endeksleri açıklandı.
Genel görümüm şudur:
- Üretici fiyatlarındaki artış, tüketici fiyatlarına yansıtılamıyor. Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makas ciddiyetini koruyor.
- Üretici fiyatlarında tarım ürünleri fiyatları hızlı artış içinde. Tüketici fiyatlarında gıda fiyatları bu artıştan etkileniyor.
- Tüketici için gıda ve ulaştırma fiyatlarındaki artış ciddiyetini koruyor.
- Görünen o ki bu yıl sonunda enflasyon yüzde 8'in altında kalabilir. Fakat üretici fiyatları yüzde 10 dolayında artabilir.
Ağustos ayında üretici fiyatları artışı 1.76 oranında, Geçmiş aylara bakıyoruz 2011 yılı ilk ayından buyana Temmuz ayındaki yüzde 0.03'lük gerileme dışında tüketici fiyatları devamlı artmış durumda.
Yılbaşından bu yana üretici fiyatları yüzde 8.05 arttı. Yıllık ortalama artış yüzde 9.76 oranında.
Demek ki üreticinin maliyeti artıyor. Üreticinin maliyetinde henüz döviz fiyatındaki yükseliş etkili olmaya başlayamadı ama artış eğilimi ciddi.
Üretici fiyatlarında 12 aylık ortalamada artış yüzde 9.76 iken tarım fiyatlarındaki artış yüzde 11.35 gibi yüksek bir çizgide.
Üretici fiyatlarında tarım ürünlerinde bu boyuttaki artış tüketicide gıda fiyatlarını etkiliyor. Gıdadaki yıllık ortalama artış yüzde 8.51 oranında.
Genelde 12 ay ortalamasında üretici fiyatları yüzde 9.76 oranında artarken tüketici fiyatlarının yüzde 6.24 oranında artması, üreticinin maliyet artışlarını tüketiciye intikal ettiremediğini ortaya koyuyor.
Bu ancak tüketicinin alım gücünün düşmesi veya tüketimi frenlemesi ile mümkün olabilir.
Üretici fiyatlarındaki değişimde dikkati çeken bazı sektörlerdeki ortalamanın üzerindeki fiyat artışlarıdır.
Örneğin 12 aylık ortalamada genel olarak üretici fiyatları yüzde 9.76 oranında artarken tekstil ürünlerinde üretici fiyatı artışı yüzde 21.15 oldu. Ana metal sanayiinde yüzde 25.62 oldu. Bu sektörler iç piyasa kadar ihracat bakımından da önemli sektörler.
Bu olağan üstü üretici fiyatları artışının, ayrışmanın nedenleri önemli. Her iki sektörde ham madde ve diğer girdi maliyetlerinde yükselme oldu ama üretici fiyatlarındaki yükselmenin boyutu şaşırtıcı.
Genelde yaz aylarında fiyat endeksleri olumlu görüntü verir. Endekslerde artış son baharda önem kazanır. Bu yaz, mevsimin olumlu etkisini pek göremedik.