Tekstil, Suriye ve Diyarbakır

Mahir SOLMAZ
Mahir SOLMAZ DİYARBAKIR'dan [email protected]

 

Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası ve İtalya'nın Prato Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte gerçekleştirdiği "Tekstil Kümele Projesi" nin düzenlenen basın toplantısı ile tanıtımı yapıldı. Özellikle proje kapsamında tekstil odağında durulmasının nedeni, emek yoğun bir sektör olması ve kadın istihdamını artırması. Prato Ticaret ve Sanayi Odası ile bu projenin yürütülme nedeni ise Prato'nun tekstil sektöründeki başarısı. Bu projeyle Diyarbakır'ın tekstil alanındaki potansiyelinin artırılması için onların deneyimlerinden faydalanılmak isteniyor. AB tarafından desteklenen projenin bütçesi 121 bin euro. Bu bütçenin yüzde 90'ı AB tarafından yüzde 10'u ise Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası tarafından karşılanıyor. Bir yıl sürecek olan bu proje kapsamında; öncelikle Diyarbakır'daki tekstil sektörünün detaylı bir analizi yapılacak. Sektörün zayıf kalan yönleri tespit edilecek ve bu zayıflıkların giderilmesi için eğitim ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. Bu çerçevede Diyarbakır'dan İtalya'ya iş ziyaretleri yapılacak, oradaki sektörün durumu yerinde incelenecek. Diyarbakırlı tekstilcilerin katılacağı bu gezilerde, çeşitli iş ortaklıkları için fırsatlar oluşacak.
Proje kapsamında Diyarbakır'a gelen İtalyan Tekstil Uzmanı Dr. Alfredo Belli de kentte 16 firmayı ziyaret etti. Çalışmalarını raporlaştıracak, ilgili kurum ve kişilerle paylaşacak. Geçen yılın son ayında başlayan proje yaklaşık bir yıl sürecek. Proje sekiz ana faaliyetten oluşacak. Sonucu heyecanla beklediğimiz bir proje.
Neden mi?
Özellikle kentin tekstil konusunda faaliyet gösteren firmalarının bir araya gelerek kurdukları GÜNTİAD'ın ( Güneydoğu Tekstilci İş Adamları Derneği) tekstil kent oluşturma yolundaki çabalarının da bu kadar yoğun olduğu bir dönemde hayata geçecek olması.
Şimdi gelelim şimdi başlığımızda dikkat çektiğimiz 'Suriye' sözüne.
Kentimizi tekstil ile yükseltmek isterken, gözümüzü kapayamayacağımız başka bir gerçek var.
Türkiye'de yaşayan Suriyeliler ile ilgili bir durumu her şeyden önce bir insan olarak belirtmek istiyorum. Diyarbakır'ımızın hangi noktasına giderseniz gidin, bir Suriyeli aile görebiliyorsunuz. Bunların tamamına yakını dileniyor. Diğerleri ise, yani eli iş tutanlar, düşük ücretlerle sağda solda çalıştırıyorlar. Dilencilik yapanların çoğu sokakta yaşıyor. İç acıtacak derecede mağdurlar. Her ailenin en az üç çocuğu var.  Beton üzerinde uyuyorlar. Çocukların hepsi hasta neredeyse. Sığınma hakkı verdiniz, ama bu şekilde yaşamaları bence bize yakışmıyor. Sayıları ise her geçen gün artıyor. Türkiye'deki serbest dolaşımlarının önüne geçip, çadır kentlerde iyi şartlarda yaşamalarını sağlamanız daha doğru olacaktır. Böyle devam etmesi durumunda hem onları hem de bizleri iyi bir geleceğin beklemediğini bilmenizi isterim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar