Tekstil sektörü sürdürülebilirliğe odaklanıyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

 

Lycra markasının sahibi, Invista, yenilenebilir bir biyolojik esaslı hammaddeyle üretilen Lycra ipliğin kullanıma hazır olduğunu duyurdu. Bu ürün ilk kez ticari olarak bir çok kumaş ve giysi üretiminde kullanılabilecek. Yeni Lycra biyolojik kaynaklı elastan ağırlık olarak yaklaşık yüzde 70’i mısırdan elde edilen yenilenebilir bir kaynaktan oluşuyor. Biyolojik kaynaklı ipliğin yapımında yenilenebilir bir hammaddenin kullanılması, geleneksel hammaddeler kullanılarak üretilen elastandan daha düşük CO2 emisyon kullanım alanı oluşmasına sağlıyor.

Sorularımızı yanıtlayan Invista Apparel Küresel Sürdürülebilirlik Müdürü Arnaud Tandonnet, “Tüketici, marka, perakende ve fabrika düzeylerinde konuya ilişkin farkındalık arttıkça ve eğitim geliştikçe, tekstil ve giyim değer zincirinde sürdürülebilirlik konularının giderek daha fazla önem kazandığının farkındayız. Araştırma tesislerimizde ipliği başarıyla ürettik ve kumaş uygulamalarında değerlendirdik. Sonbahar/kış 2015 ve ilkbahar/yaz 2016 koleksiyonları için ticari miktarlarda üretim yapılması planlanıyor" diyor.

Invista, “Planet Agenda” adını verdiği uluslararası sürdürülebilirlik programlarını üç temel amaç etrafında şekillendiriyor. Bunlar;
- Kaynakları koruyarak, emisyonları azaltarak ve üretim tesislerindeki atıkları ortadan kaldırarak çevresel ayak izini en aza indirmek,
- Daha az kaynak kullanarak giyim ve tekstil sektörünün ihtiyaçlarını karşılayan, doğaya duyarlı ve yüksek performanslı rekabetçi ürünler sunmak
- ​Çalışanın, toplumun sağlığını ve güvenliğini koruyarak, yerel yönetimlerin girişimlerine destek olmak.

Tekstil sektörü kendini geliştirdi

Arnaud Tandonnet, Planet Agenda konusunda şu bilgileri veriyor:

. "Tekstil ve hazır giyim sektörü sürdürülebilirliğe odaklanma konusunda kendini çok geliştirdi. Buna bir örnek, aralarında Invista'nın da bulunduğu hazır giyim firmalarını yeniden gruplandıran Sürdürülebilirlik Hazır Giyim Koalisyonunun (SAC) kurulması. SAC’ın vizyonu, çevreye gereksiz hiçbir zarar vermeyen ve faaliyetleriyle ilgili kişi ve topluluklar üzerinde olumlu bir etkisi olan bir hazır giyim ve ayakkabı sektörü oluşturmak."

. "Yeni biyolojik esaslı Lycra, iplik performans ve görünüm açısından diğer Lycra ipliklerden farklı değil. Tek fark yapıldığı hammaddenin mısır dekstrozunun fermantasyonuyla elde ediliyor olması. Dolayısıyla diğer elastan ipliklerden daha düşük karbon ayak izine sahip."

. "Planet Agenda sürdürülebilirlik platformu kapsamında, ilk emelimiz üretim teknolojilerimizi ve süreçlerimizi ipliklerimizin ve diğer tekstil arzlarımızın çevresel etki alanını en aza indirecek şekilde geliştirmeyi sürdürmek. Son 20 yılda Brezilya'daki Paulinia üretim tesisimizin tesisat şebeke iyileştirmeleri ve kazan yakıtının doğalgaza dönüştürülmesi yoluyla enerji yoğunluğu yüzde 41 oranında azaltıldı. İkinci emelimiz daha az kaynak kullanarak hazır giyim pazarlarının ihtiyaçlarını karşılayan rekabetçi ürünler sunmak ve kumaşların çevresel performansını geliştirmek. Üçüncü emelimiz ise çalışanlarımızın ve topluluklarımızın sağlık ve emniyetini korumak ve yerel yönetim inisiyatiflerine katılmak. Örneğin Çin’deki Qingpu üretim tesisimizde Invista’nın Qingpu İyi Komşu Topluluk Programı, Qingpu’daki ilk kurumsal topluluk hizmeti programı oldu.Çevre, sağlık ve emniyetle ilgili konular üzerinde odaklanan bu program, topluluğun komşuluk ilişkilerini ve yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlıyor. Bu program, aralarında öğrenciler, göçmen işçilerin çocukları ve yaşlıların bulunduğu yerel topluluk üyelerine yönelik çeşitli gönüllü hizmetler içeriyor."

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar