TEKNOSAB’da ranta geçit yok…

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan [email protected]

Ramazan ayında bir rehavet bir mahzunluk çöküyor kentin üzerine. Tarifi imkansız. Gün içinde kimsenin ağzını bıçak açmıyor. Allah’tan iftar sofraları var ve gündem bu sofralarda belirleniyor. Böyle bir iftarda biraraya geldiğimiz BTSO Başkanı İbrahim Burkay ile BTSO’nun çalışmalarını, kente dair proje ve hayallerini uzun uzadıya konuşma fırsatı yakaladık. 

Burkay’ın 16 makro projesi elbette önemli ama gündeminin ilk sırasında kurulma aşamasındaki TEKNOSAB yer alıyor. Burkay yaptıkları projelerin sadece Bursa’nın değil Türkiye’nin projeleri haline geldiğini özellikle vurguluyor ve kamuoyundan destek bekliyor. Haksız da sayılmaz Güney Kore ve Çin’deki sanayi bölgeleri örnek alınarak projelendirilen TEKNOSAB, Türkiye’nin model sanayi bölgesi olmaya aday. Bölge içerisinde mükemmeliyet merkezleri, lojistik köy, üniversite, uydu kent inşa edilecek. Bölgenin liman, demiryolu ve otoban bağlantısı sağlanacak ayrıca inşa edilecek akıllı binalarla kullanılan enerjinin önemli bölümü üretilecek. 20 milyar liraya malolması planlanan bölgede sanayiciye arsa değil fabrika binası tahsis edilecek. 

Uluslararası fonlarla görüşmeler devam ediyor. Burkay 2017 yılında ilk kazmayı vurmak istediklerini belirtiyor. Kamulaştırma çalışmaları 24 kişilik avukat ekibi ile sürüyor ve 1 ay gibi kısa bir sürede yüzde 50 aşılmış durumda. Kamulaştırmalarda karşılıklı memnuniyet süreci hızlandırmış. 

Bölgedeki arazi sahiplerinin verimsiz alanları elden çıkarırken aldıkları ücretler ile başka bölgelerden verimli tarım arazisi satın aldıklarını ve tarım yaptıklarını öğreniyoruz. Bölgede rant amaçlı el değiştirilen arazinin oranı yüzde 5. Ama buradan rant bekleyenler avuçlarını yalamış durumda. Zira bölgede belirlenen kamulaştırma bedeli değişimdeki rakamın çok altında. 

Burkay bu noktada yineliyor “Ranta fırsat vermeyeceğiz.” Burkay ile TEKNOSAB’ın yanında diğer projelerini de konuştuk. Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi, İleri Kompozit Mükemmeliyet Merkezi, Türkiye’nin en büyük Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi, Uzay ve Havacılık Merkezi gibi. Burkay sohbetimizin sonunda Küresel Fuar Acentesi projesine değindi ve bugüne kadar 3 bin 500 işadamını fuarlara taşıdıklarını, bu sayının önemli bölümünün ilk kez bir yurtdışı fuarına katıldığını belirterek projenin önemine vurgu yaptı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar