Teknolojiyi kurumunuzda olgunlaştırın

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ [email protected]

Gartner’ın yaptığı son açıklamaya göre Blockchain uygulamalarının kurumlarda ve genel olarak sektörde olgunlaşması ve ürünlere dönüşmesi için 10 sene gerekecek. Yine birçok farklı teknoloji için benzer öngörüler var. Örneğin teknoloji olgunluğu yüksek bir şirket için bile, yapay zeka uygulamalarını şirketin içerisine tam olarak oturtmak ve faydalı sonuçlar almak için en az 3 yıllık bir süre gerekiyor. Ortalama bir ERP’nin kurumsal olgunluğa ulaşması için en az 2 yıl gerekiyor.

Örnekleri artırmak ve sayılarla sizi boğmak istemiyor. Ancak şunu iyi anlamak lazım, bir şirkette teknoloji ile dönüşüm yapabilmek, aç kapa düğmesine basar gibi bir anda olmuyor. Şirketinizdeki teknoloji uygulamalarının, şirket içerisinde olgunlaşması, zaman içerisinde küçük ayarlamalar yapılması ve şirket yapısına göre büyümesi gerekiyor. Böyle bir olgunlaşma süreci beklenmeyince de sıkıntılar oluşabiliyor. Şu anda özellikle KOBİ’ler açısından en önemli tehditlerden biri maalesef bu. Çünkü birçok yönetici yatırımın dönüşlerini çok daha hızlı ve erken almak istiyor. IT yöneticileri ve yeni nesil yöneticiler bu darboğazdan kurtulmanın yolunu aramaları gerekiyor. Bu darboğazı aşmak ve biraz daha erken faydalar görülebilecek dönüşümler yapmak için şu yöntemleri uygulamakta fayda var.

1. İyi bir şekilde veri biriktirmeyen, verileri anlamlı bir şekilde saklamayan bir şirketin analitik çözümlerden istifade etmesi mümkün değil. Şirketlerin bugün başlayarak, elde ettikleri verilerin kalitesini yükseltmeye başlamaları gerekiyor. KOBİ’lerde çalışan IT direktörleri, gelecekte satın alacakları her aracın bu verilere ihtiyaç duyacağını bilerek, iyi bir dijital veri politikası başlatması gerekiyor.

2. Dönüşümlerin tamamında en büyük sorun, üst yönetim desteğidir. Teknoloji liderleri, yapacakları uygulamaların getireceği faydaları doğru ve abartısız bir şekilde planlayabilmeli ve yönetime sunup desteğini almalıdır. Dönüşümler risklidir ve iyi yönetilmez ise başarısız olmaya da adaydır. IT liderleri dönüşümün bu risklerini ve olası başarısızlık senaryolarını da yönetim ile paylaşmaktan çekinmemelidir. Yönetimden alınacak bu destek, daha alt katmanlardaki direnci ve dönüşüme olan engelleri gidermede yardımcı olacaktır.

3. Günümüzde birçok yatırım risk sermayesi üzerinden yatırım alıyor. Bu risk sermayeleri belki birçok yatırımdan zararla çıkıyorlar ancak birkaç başarılı girişime yaptıkları yatırımın dönüşü sayesinde toplamda karlı duruma geçebiliyorlar. İşletmelerin de kendi içlerinde bu şekilde risk sermayeleri olmak zorunda. Bu şirketlerin ölçeğine göre değişebilir. Ancak IT yöneticisinin eline vereceğiniz bir yatırım sermayesinden ciddi anlamda ROI beklememek ve bunu yenilikçi iş çözümlerinde gönül rahatlığı ile kullanmasını sağlamak, büyük faydalar getirebilir. Bu yatırımları kurumun geneline yayarsanız, bir fayda elde edememiş olsanız bile, kurumsal bir deneyim elde etmiş olursunuz ki bu çoğu zaman daha değerli olabilir.

4. Hemen bir üst lige çıkmaya çalışılmamalı. Eğer şirkette halen tablolama programları üzerinden müşteriler takip ediliyor, doğru bir müşteri kaydı yapılmıyor ya da iş süreçlerinin çoğu kağıt üzerinden gidiyor ise, yapay zeka, analitik vb. uygulamalardan önce teknoloji olgunluğunu artırmaya yönelik adımlar atılmalıdır.

5. Teknoloji ile dönüşüm tek bir günde olmuyor. Zaman içerisinde öğrenilecek çok ders var. Ancak bu dersleri öğrenmiş birçok meslektaş, rakip veya iş ortağı da olabilir. Dolayısıyla günümüz yöneticilerinin en çok üzerinde durması gereken şeylerden biri daha fazla kişi ile bir araya gelmek ve daha fazla kişiyi dinlemektir. Bu yüzden başarı öyküleri ve hatta başarısızlık öyküleri dinleyebileceğiniz ortamlarda bulunun, yeni kişiler ile tanışıp dönüşüm hikayelerini dinleyin.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019