Teknolojiye yatırım yapan firmalar, yarışı önde götürürler..
Yeni yıl öncesi bir araya gelme fırsatını bulduğum İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı değerli dostum Rıdvan Mertöz’le 2017 ve 2018’i değerlendirdik.
Mertöz’ün verdiği bilgiler ve değerlendirmeleri özetle şöyle; “2017 yılında ihracattaki artış, önceki iki yılda yaşadığımız kayıpları telafi ettiği için moralimiz yükseldi. 2015 yılında komşularımızda yaşanan sıkıntılar, küresel ticaretin gerilemesi ve politik gerginlikler neticesinde ihracatımız gerilemişti.
2016 yılında 15 Temmuz darbe girişiminin ardından pazarlarımızdaki olumsuz algıyı olumlu yönde değiştirmek için çok çaba sarf ettik, müşterilerimizle birebir görüşerek üretim tesislerimizde herhangi bir sıkıntı olmadığını açıkladık.
Çabalarımız sonuç verdi
Geçtiğimiz yıl sektör ihracatımızın yüzde 9 oranında artarak 6,1 milyar dolardan 6,7 milyar dolara ulaşacağını tahmin etmiştik.
Türkiye ihracatına paralel bir artış göstererek, ihracatımızı bir önceki yıla kıyasla yüzde 13 oranında artırarak 6,8 milyar dolarla hedeflerimizin üzerine çıkardık..
Bu büyümede Kredi Garanti Fonu’nun ekonomik desteği ve devletimizin sağladığı diğer destekleri de belirtmek gerekir.
2017 yılında ihracatçılara Yeşil Pasaport verilmesi ve e-ticaret sitelerine ücretsiz üyelik fırsatı önemli gelişmelerdendir.
Birlik yönetimi olarak geçmiş yıllarda olduğu gibi 2017 yılında da üye ziyaretlerimizi aksatmadan sürdürdük. .
2017’nin olumsuz yönlerine de bakacak olursak finansmana erişim çok zorlaştı, kredi faiz oranı yüzde 18’in üstüne çıktı.
2018 yılı sektör ihracatı için umutluyuz
Sektörümüzün ihracatında diğer bütün etkenler göz ardı edilirse, yıllık yüzde 13 dolayında bir artış eğilimi var. Fakat sektör ihracat rakamımızı etkileyen başlıca faktörlerden biri de Euro/Dolar paritesi, burada olumsuz bir etki ile karşı karşıya olacağız. Dolar 2018’de yine güçlü olacak bu ihracatımızı bir miktar olumsuz etkileyecek.İstatistiki analizler öyle gösteriyor ki yıllık ortalama Euro/Dolar paritesinin yüzde 1 artış kaydetmesi ABD Doları cinsinden yıllık sektör ihracat rakamımızın yüzde 1,25 oranında gerilemesine neden oluyor.
Çünkü ihracatımızın yarısından çoğunu Euro cinsinden yaparken hammadde ithalatımızın tamamına yakınını dolar cinsinden gerçekleştiriyoruz.
Diğer taraftan başlıca ihracat pazarımız olan gelişmiş ülkelerde bir canlanma var. Emtialar ve metal fiyatlarında da 2017 yılında olduğu gibi 2018 yılında da toparlanma söz konusu.
Bunlar da ihracatımızı olumlu etkileyecek etkenler.
2018 yılında da Fuar milli katılımları, stantla katılım, ticaret heyetleri, Ur-Ge faaliyetleri ve tasarım yarışmaları planladık.
İhracatını gerçekleştirdiğimiz ürünlerin benzerleri veya aynıları ithal de edilmektedir. Ülkemizin cari açığını ve ithalatı azaltmak için çalışmalar yapılacak.
Bu konuda TİM’den ve bakanlıklardan destek isteyeceğiz.
İhracatçı Birliği olarak dünya ticaretinden yüzde 1,2 olan pay almaktayız. 2023 yılında yüzde 2’ye çıkarmayı hedeflemekteyiz.
İDDMİB gidiyor METİB geliyor
İngilizce telaffuzu zor olan İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği ismimizi ve logomuzu değiştirmek için çalışmaları tamamladık. METİB (Metal Ürünler İhracatçıları Birliği) ismiyle devam edeceğiz.
Bu konuda kurumsal kimlik çalışmaları hızla devam etmektedir.Sektörün yeni yatırım planları ve büyüme tahminleri hakkında görüşlerini sorduğum Mertöz, şu cevabı verdi:Türkiye, demir ve demir dışı sektöründe, yüksek kaliteye sahip ürünleriyle dünyada önemli bir konumda yer alıyor.Teknolojinin hızla geliştiği günümüz dünyasında sektörümüz, söz konusu değişime ayak uydurabilmek için yatırımlarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor.
Endüstri 4.0’ın gelişmesiyle birlikte artan üretim hızı ve ürün kalitesi, küresel rekabet için yeterli olmayacak.
Sonuçta en çok üreten firmalar değil, müşterilerinin isteğini en çok ve etkin şekilde karşılayan firmalar ön plana çıkacak.
Bu anlamda, teknolojiye yatırım yapan firmaların, yatırım yapmayanlara göre gelecekte yarışı önde götürecekler..
Ülke olarak 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde İDDMİB olarak payımıza düşen 25 milyar dolarlık sektör hedefine, Ar-Ge ve inovasyon bilincini sektörümüzde benimsetebilirsek ulaşılabileceğine inanıyoruz.
İhracatımıza ve ülkemize katkı sağlayacak projeleri sanayicilerle buluşturmaya yönelik olarak çeşitli temalarda 14 yıldır “Tasarım Yarışmaları” düzenliyoruz.
Proje ve tasarımların gelişme süreçlerini yakından takip edip; hayata geçmeleri için elimizden gelebildiğince her türlü desteğimizi de veriyoruz. Ülkemizin hak ettiğine inandığımız hedeflerimize 2018’de de emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz.” Sözleriyle anlatımını sonlandırdı.
Ülkem adına hedeflerinde başarılı olmasını dilediğim değerli dostum Rıdvan Mertöz’le
geleneksel yeni yıl söyleşimizden aktarabildiklerim özetle bunlar..