Teknolojinin yeni hedefi: Gerçek yapay zeka

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ [email protected]

Bir bilgisayarın kendi başına yapabileceklerinin sınırı sizce ne olabilir? Mesela bir bilgisayar dünyanın en dokunaklı şiirini, en heyecanlı destanını yazabilir ya da Monet, Van Gogh ya da Picasso’yu taklit etmeden kendi özgün tablolarını çizebilir mi? Bu kadar gelişmiş, neredeyse insan gibi düşünmeye başlayan bilgisayarları görmemize çok mu var?

Geçtiğimiz ay IBM Watson, kendisine verilen bir filmin sahnelerini montajlayarak bir film tanıtımı ya da doğru jargonu ile “trailer” üretti.

Morgan isimli filmin konusu da aslında IBM Watson’u yakından ilgilendiriyor. Yapay zeka ile başı belaya giren bir risk yönetim danışmanının bilgisayar ile savaşı konu edilmiş. Watson filmi izledi, dünyadaki farklı trailer örneklerine baktı, insanları heyecanlandırıp, filmin konusunu en iyi özetleyen ama spoiler vermeyen bir özet çıkardı. Normalde bir filmin trailer görüntülerini çıkarmak stüdyolar için günler veya haftalar süren onay ve yapım süreçlerinden oluşuyor. Morgan filminin traileri 48 saat içerisinde tamamlamış oldu. Umuyorum Watson kendisi gibi yapay zeka ile savaşı anlatan filmden başka anlamlar çıkarmaz.

Yapay zeka son birkaç yıldır tüm kurumların odağında. Microsoft, Google, Apple kişisel sekreterinizi geliştirmek için çaba sarf ediyorlar.

Her üçü de kendi platformlarından çalışan yapay zeka uygulamalarına sahipler. Daha da önemlisi Facebook gibi sosyal medya şirketleri de yapay zeka konusunda çalışmalarını hızlandırdı. Özellikle Messenger sohbet uygulamasında kullanılacak olan yapay zeka robotları sayesinde sizinle konuşan, bir ürün veya hizmet ile ilgili sıkıntılarınıza çözüm getiren yazılımlar geliştiriyorlar. Bu sayede şirketler belki yakın değil ama çok da uzak olmayan bir tarihte çağrı merkezlerini iptal edip bu tarz platformlara kaymaya başlayabilirler. Geçtiğimiz haftalarda salesforce.com şirketi de bulut tabanlı tüm ürünlerinde yapay zeka kullanacağını açıkladı. salesforce.com, kurumların kendi içlerinde kullandıkları müşteri yönetim ve pazarlama yazılımlarını bulut üzerinden sunarak büyümüş, son 10 yılın en önemli şirketlerinden biri. CRM yazılımlarına yapay zekanın gelmesi ile birlikte bu güne kadar pazarlama kadrolarınızın zoraki yaptıkları birçok iş otomatik olarak ve çok daha başarılı bir şekilde yapılacaktır. En azından yapay zeka bir servisi ya da ürünü istemeyen ve bunu defalarca belirten müşteriyi ardı ardına arayıp illallah dedirtmeyecektir.

Son olarak elbette doğrudan yapay zeka olmasa bile otomobil firmaları da, tahmine dayalı karar verici yazılımlar ve uygulamalar üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırıyorlar. 2020 yılına geldiğimizde muhtemelen otomobillerin birçoğunda otonom sürüş yetenekleri olacak.

Araçların otomatik olarak fren yapma, hızlanma ya da yola fırlayan bir nesneden kurtulma yeteneklerinin yanı sıra, olası en az zararı tahmin edip ona göre hareket etme kabiliyetlerinin olması gerekiyor.

Yola fırlayan toptan kaçmak isterken, durakta bekleyen vatandaşların üzerine gitmek otomobil firmasının başını ciddi belaya sokabilir.

Yapay zeka üzerine yapılan çalışmalar hızla devam ederken, yıllar önce Asimov tarafından ortaya konmuş robot yasalarını tekrar hatırlamakta fayda var.

1. Bir robot, bir insana zarar veremez ya da zarar görmesine seyirci kalamaz.

2. Bir robot, birinci kuralla çelişmediği sürece bir insanın emirlerine uymak zorundadır.

3. Bir robot, birinci ve ikinci kuralla çelişmediği sürece kendi varlığını korumakla mükelleftir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019