Teknolojik oyuncaklar bankacılığı nasıl değiştiriyor?

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ [email protected]

İlk banka kartımı aldığımda 80’li yılların sonunu yaşıyorduk. Kadıköy meydanına bakan ATM’den para çekerken, 20 çift göz benimle beraber tüm işlemleri izledi, kendi aralarında banka hesabımdaki paraya kadar yorumda bulundu. Benzer bir teknoloji dönüşümünü cep telefonu ile de yaşadık. 20 yıl içerisinde yeni açıklanan rakamlar ile birlikte 70 milyonun üzerinde mobil hat kullanıcısı var artık Türkiye’de. 
İletişim ve finans sektörü, teknolojik gelişimde hep öncü oldular. Banka kartlarından ve mobil iletişimden bu yana çok zaman geçti ancak bu iki sektör artık çok daha fazla iç içe çalışıyor. 

2010 yılından sonra başlayan bankacılık mobil uygulamaları artık bir sonraki evreye geçmek üzere. Günümüzde yalnızca banka hesaplarınızı kontrol edebildiğiniz, para transferleri yapabildiğiniz ve çok ileri teknoloji görünen tüm o uygulamalar bundan birkaç yıl sonra taş devrinden kalma görüntü verecekler. 

Özellikle konum tabanlı servisler, giyilebilir teknolojiler ve elektronik cüzdan uygulamaları ile birlikte bambaşka bir döneme merhaba diyoruz. Artık bankalar yeni nesil uygulamaları ile birlikte kullanıcıların o esnada nerede olduklarını çok daha kolay bilecekler. En yakın ATM’nin gösterilmesi gibi basit uygulamalardan bahsetmiyorum. Yakınlardaki mağazalar ile çapraz pazarlama kampanyaları, sağlık sektörü ile çalışmalar, tatil beldeleri uygulamaları ve yurt dışı seyahatlerinizi görüp ona göre önlem alabilen bankacılık anlayışı geliyor. 

Akıllı saatler ve diğer giyilebilir cihazlar üzerinden size yatırım bilgilerinizi gösteren ve yine konum bazlı servislerle ortak çalışan uygulamalar. Ve çok daha önemlisi büyük veri ile birlikte müşterisini çok daha iyi tanıyan ve müşteriye özel ihtiyaç duyduğu çözümleri sunan bankalar geliyor. 

Türkiye’de bankacılık sektörünün mobil cihazlar ve teknoloji ile arası çok iyi. Bu konuda dünya standartlarının üzerinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Ancak yurt dışında farklılığı yakalayabilmek ve rekabette üst sırada olabilmek için birbirinden enteresan örnekler gelmeye başladı. Özellikle giyilebilir teknolojiler ile birlikte geliştirilen ödeme sistemleri ve konum bazlı bilgilendirmeler etkileyici. 

Teknolojinin kimi zaman oyuncak gibi sunduğu cihazlar tüm sektörleri kökten değiştirmeye devam ediyor. Bundan sonra kurum içerisinde, kapalı bir laboratuvar ortamında hazırlanan hizmetlerin gerçek hayatta karşılığı olmayabilir. Finans ve bankacılık dünyası, sıradan görünen bu teknolojik oyuncakları çok daha yakından takip etmeli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019