Teknoloji mi o da ne?

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ [email protected]

Sanayide uzun yıllarını geçirmiş bir dostumuzla sohbet ederken söz döndü dolaştı ve KOBİ’lerde teknoloji kullanım seviyesine geldi.

Para vermeden karşılık alma alışkanlığımızdan kurtulmak gibi bir endişemiz olmadığından, olabildiğince ucuz, verimliliği düşük ve güncel olmayan teknolojileri kullanarak yapılan üretimlerin yarattığı sıkıntıları tartıştık. Kuşkusuz, güncel teknolojilere yatırım yapmak finansman gerektiriyor amma aklımızın en önünde duran “Yatırımın en geç gelecek sene kendini amorti etmesi” düşüncesi, yatırım kararlarında en etkili neden olsa gerek.

Bir kalıp üretiminden söz ederken kalıbın, bilişim teknolojilerinin kullanılması halinde, elektronik ortamda çalışır şekilde görülebilmesi ve olası olumsuzlukların daha üretime geçilmeden engellenmesi konusunu görüştük. Bugün sanayi üretiminin birçok dalında kullanılan üç boyutlu üretim yazılımlarının getirdiği kolaylıkları konuştuk. Beni en çok şaşırtan konu ise birkaç büyük kalıbın hurdaya atılması maliyetine eşdeğer yazılımların alınmaması sonucu, belki de yazılımın maliyetinden daha fazlasının kaybedilmesinin, nasıl kabul edilebildiği olmuştu.

Bunun biz ihracatçıları ilgilendiren yanı ise siparişlerimizin istenilen kalitede verilememesi, zamanında teslim edilememesi ve müşteri kaybetmemize kadar varabilecek olumsuz sonuçlar doğurabilmesi.

Bu mesleğe girdiğim zaman, Türkiye’de şehirler arası otomatik telefon görüşmesi yapamıyorduk. Şimdi geldiğimiz noktada ise Anadolu üreticilerimizden birisi, gittiği Afrika ülkesindeki alıcısına, üretimini cep telefonundan gerçek zamanlı olarak gösterebiliyor. Patronlar oturdukları yerden üretimin her safhasını denetleyebiliyorlar. Bunu yapabilmek için de üretim mekânında olmak zorunda da değiller. Tüm bunlar iyi haberler de bunu kaç KOBİ kullanıyor dersek cevabınız ne olur acaba? 

KOBİ zirvesinde konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı Ozan Acar, “Türkiye’deki tüm şirketler içinde özgün teknoloji çözümlerini kullanan işletmelerin sayısı toplamın yüzde 3.7’si düzeyinde” diyerek şirketlerdeki düşük teknoloji seviyelerine dikkati çekti.

Teknoloji kullanımı sadece üretimde değil, yönetim kademeleri için de çok gerekli. Doğru karar vermek isteyen yöneticilerin “İşletme Kaynak Planlaması / ERP” yazılımlarını stok kontrol programı gibi görmekten vazgeçmeleri gerekiyor. İşletmede bilgisayar kullanılıyor olması, elinizde tablet ve akıllı telefon olması, teknolojiyi kullanıyor olduğumuzu vurgulamaz. Sadece o gereçlere sahip olduğumuzu gösterir. Önemli olan bunları kullanarak işletme verimliliğimizi ve karlılığımız ne kadar arttırabildiğimizdir.

Talaşlı imalat için kullanılan CNC makineleri “Bende de bulunsun” diye alıp günün epeyce bir saatinde atıl tutmak yerine, ortak bütçe yaparak ortak kullanım için diğer işletmelerle birlikte, en yenisini ve en verimlisini neden almayız ki? Bir de buna verilen devlet desteğini düşününce, merakımız katlanıyor.

Gerek üretimde ve gerekse yönetimde güncel teknolojiyi edinip, hakkını vererek kullanmak, ona ödenen bedeli misliyle geri getirecektir, kimsenin bundan kuşkusu olmasın.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019