Teknokentten teknoloji beklentisi
Kapılarını bilimsel araştırma- geliştirme çalışmalarına henüz yeni açmıştı. Türkiye'nin önde gelen araştırma merkezlerinden biri olmayı hedefliyordu. Bunda kararlıydı. Olmaması için de, zaten bir neden yoktu. Zira hem ortam, hem şartlar müsaitti. Dahası; avantaja dönüştürülmeyi bekleyen yeni yeni fırsatlar çıkıyordu ortaya
Örneğin, kentte özel hastane yatırımları ciddi boyutlara ulaşmıştı. Art arda klinikler açılıyor, sektöre sıcak bakanların sayısı giderek daha da artıyordu. Hatta tıbbi malzeme üretimi yapan işletmeler bile vardı. Kısacası, bölge 'medikal' üretim üssüne dönüşebilir; ilaç şirketleriyle projeler geliştirilerek ortak ilaç üretimi bile yapılabilirdi. Nitekim sağlığa yapılan yatırımlar, teknopark yönetimince de 'fırsat uyarısı' olarak algılanmış, kollar sıvanarak, teknoloji odaklı üretim için harekete bile geçilmişti.
Evet… Erciyes Teknopark'tan söz ediyoruz. Teknoparkın, kapılarını sanayi sektörü ile bilim dünyasına açmasının üzerinden nerede ise 6 yıl geçti. İlginçtir, ısrarla üzerinde durulmasına rağmen, sağlık yatırımlarını avantaja dönüştürme bahsinde bugüne kadar dişe dokunur hiçbir varlık gösterilemedi. Teknoparkta halen 90 dolayında firma, değişik üniversitelere mensup akademisyenlerle 180'e yakın proje üzerinde araştırma geliştirme çalışması yapıyor. 2012 sonu itibariyle, ulusal patent ve faydalı model için sadece 8 başvuru yapılmış; endüstriyel tasarım ve faydalı modelde 12 tescil alınmış. Teknoparkın sağladığı imkanlardan yararlanarak yeni projeler geliştiren firmalar da var elbet.
Örneğin; Hibrit sokak lambası, üç boyutlu uçuş simülatörü, dijital müze sistemi, 3 boyutlu animasyon mobilya montaj CD'si, elektrikli hasta yatağı kontrol sistemi, optik okuyucu, otomatik yük taşıma robotu, aracın hızı ve yakıt durumu hakkında merkeze bilgi veren cihaz ve de insansız hava aracı motoru geliştirenler gibi. Ancak yeterli değil…
Zira sanayi sektöründe kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Eğitilmiş insan gücüne ihtiyaç var. Bu gereksinimi öncelikleri arasına alan firmalar, bir yandan bünyesel çabalarla bireysel gücü geliştirme ve Ar-Ge'ye ağırlık verebilmenin yollarını ararken, bir yandan da eğitim kurumlarında yeni düzenlemeler yapılarak, çağdaş donanımlı, teknolojik bilgi düzeyi gelişmiş elemanlar yetiştirecek programların önü açılıyor.
Kayseri; elbet sadece "teknopark" la yetinmedi; işlevi "teknoloji" ağırlıklı öğretime odaklı Melikşah ve Nuh Naci Yazgan vakıf üniversitelerini de kurdu. Kısacası Erciyes Teknopark, "Teknoparklar bir ülkenin en değerli insan kaynağı olan girişimcilerin, yaratıcı genç beyinlerin ve de deneyimli sermaye sahiplerinin bir araya gelerek buluş yaptıkları ileri teknoloji üreten ortamlardır." görüşünden yola çıkılarak hayata geçirilen bir kuruluştu. Kayseri'yi " bilim ve teknoloji"nin merkezi yapmayı amaçlıyordu. Öteki sektörler bir yana, sağlıkta, özellikle de medikal teknolojide umut tohumları ekilmişti. Ne var ki; atılan o tohumların yeşertilmesi, arzu edildiği şekilde henüz mümkün olamadı.