Tek Gezegen Zirvesi
Paris Anlaşması’nın imzalandığı COP21’den 2 yıl sonra, hükümet liderleri ve diğer aktörler, yeniden Paris’te bir araya geliyor. Zirvede, iklim değişikliği konusunda kaydedilen gelişmeler ve iklim eylemini hızlandırmak için atılması gereken adımlar tartışılacak.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Tek Gezegen Zirvesi’ne 100’den fazla devlet liderinin katılması bekleniyor.
Önümüzdeki yıllarda gerçekleştirilecek bir dizi uluslararası zirvenin ilki olan Tek Gezegen Zirvesi, Paris Anlaşması’nın uzun dönemli hedefleri doğrultusunda, ülkelerin eylem planlarını güncellemeleri gerekliliğini ortaya koymayı amaçlıyor. Liderlerin de bu konuda politik destek vermeleri bekleniyor.
Zirveden önemli açıklamalar bekleniyor. Bunlardan öne çıkanlar şöyle:
* Kalkınma Bankalarının Ortak Bildirisi: İklim eylemi için finansmanı arttırmak: Türkiye’den TSKB’nin de üye olduğu, Uluslararası Kalkınma Finans Kulübü, Zirve’de düzenleyeceği panelde kalkınma finansmanını Paris Anlaşması’yla uyumlu hale getirilmesi hakkında bir bildiri açıklayacak. Birinci panelde yapılacak bu açıklama ile, kalkınma finansmanında iklim değişikliğine uyumlu politikaların hayata geçişi hızlanacak.
* AB sürdürülebilir finansman yol haritası: Avrupa Komisyonu Finansal İstikrardan, Finansal Hizmetler ve Sermaye Piyasaları Birliği’nden sorumlu Başkan Yardımcı Valdis Dombrovskis’in, Komisyon’un “sürdürülebilir finansman yol haritası”nı açıklaması bekleniyor.
* Özel sektör işbirliği: Bir diğer önemli beklenti ise İklim Bağlantılı Finansal Bildirim Görev Gücü (Task Force on Climate related Financial Disclosures)’ü destekleyen yeni şirketlerin açıklanması. Michael Bloomberg’in Başkanlığı’nı yaptığı görev gücünü hali hazırda, BNP Paribas, AXA, HSBC gibi 100’den fazla şirket destekliyor. Bu arada özellikle özel şirketler ve yerel yönetimler arasında oluşturulan işbirlikleri ve yeni iklim eylemi mekanizmalarının kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.
Ekolojik ve Kapsayıcı bir Dünyaya Geçiş için Hangi Politikalar?
* Kömür Sonrası Enerji: Kanada ve Birleşik Krallık Küresel Kömür Sonrası Enerji Koalisyonu’nu COP23’te 25 ülke ve onlarca hükümet dışı aktör ile birlikte başlatmıştı. Bu koalisyonun yeni hükümet ve hükümet dışı üyelerini açıklaması bekleniyor.
* Karbon Nötrlük Koalisyonu: Bir dizi eyalet, şehir, bölgenin, COP22’de tanıtılan ve 26 üye ülkeden oluşan 2050 Patikalar Platformu’nu temel alan 2050 karbonsuzlaştırma stratejilerini belirli bir tarihe kadar paylaşma taahhütlerini açıklamaları bekleniyor.
* Deniz Taşımacılığı: Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) deniz taşımacılığı sektörünün emisyon azaltım taahhütlerini açıklaması bekleniyor.
* Hayırsever Görev Gücü: Fransa’nın dünya genelindeki tüm hayırseverlere, hükümetler, şirketler ve sivil toplumla birlikte çalışarak iklim değişikliği yatırımlarını arttırmaları ve hayırseverliğin iklim sorunundaki rolünü detaylandırmak üzere bir görev gücü (Hayırsever Görev Gücü) kurulmasına yardımcı olmaları çağrısı yapması bekleniyor.