Tek gezegen kimin?
Tek gezegen, yaşadığımız gezegen, bu güzelim yerküremiz kimin? Hepimizin. Gezegenimizin yaşam koşullarını sürdürülebilir kılmak, iklim değişimine dur diyerek, doğamızla uyumlu, mutlu ve sağlıklı günler için uğraşıyoruz. Gezegenimizin iklim değişikliğine direnç kazanması için en kıymetli, en yaygın kabul gören Paris İklim Anlaşması ikinci yıldönümünde, Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası iş birliğinde, Paris'te "Tek Gezegen Zirvesi" büyük katılımla gerçekleştirildi.
Ülkemiz temsiliyet yapmadı.Paris Anlaşması hedefleri için yapılacak ardışık uluslararası zirvelerin ilki olan bu önemli zirvede, ülke eylem planları ve güncellenmeleri, başarılar, teklemeler, iklim değişimi ile mücadele eylemine hız kazandırmak için çözümler, üst düzey politik lider desteklerinin önemi görüşülürken "İklim Değişimiyle Mücadele Finansmanı" lokomotif konu oldu. İklim değişimiyle mücadele için Uyum, Azaltım, Seferberlik anahtar sözcükler seçilip, sera gazı salımlarını azaltmak, uyumlaştırma sürecini finanse etmek ve iklim konularının finans sektörünün merkezinde yer almasını sağlamak için yeni araçlar bulunması hedeflenenirken "Birlikte harekete geçme" taahhütü, üstlenmesi bildirildi. Ev sahibi ülke olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, iklim değişimine karşı mücadeleyi kaybediyoruz diyerek konunun vahametini ortaya koydu. Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres ile E. Macron ortak çağrılarında "Gezegenimiz için ekolojik acil durum" uyarısı ile "Şimdi somut eylem zamanı" diye seslendiler.
Zirvede 20 proje, İklim Agorası adıyla uyumlu olarak, halk meydanında müthiş projeler yuvarlak masalarda Tek Gezegen geleceği için sunuldu.
Uyum, Dayanışma, Karbon Azaltımı ve Seferberlik kategorilerdeki projeleri zirve web sitesinde inceleyebilirsiniz. E-otobüsler projesini pek beğendim. Fransa Ekonomi ve Finans Bakanı Bruno Le Maire ile Finansal Kararlılık, Finansal Hizmetler ve Sermaye Piyasası'ndan Sorumlu Avrupa Komisyonu Avro ve Sosyal Diyalog Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis eş başkanlığında yapılan "Sürdürülebilir İş İçin Yeşillendirme Finansmanı" konulu panelde, yatırımları düşük karbon ekonomisine kaydırmak için neler yapılabileceği ortaya konularak finansın iş dünyasını dönüştürmekteki rolü, sera gazı azaltım eylemleri ve uyumlaştırma için yeni finansman araçlarının geliştirilmesi görüşüldü. İşte bütün mesele burada. Türkiye’miz için de mühim olan bu. İklim finansmanı ülkemizde nasıl ilerleyecek? Bu başlık, İstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde 26 Nisan 2018 tarihinde Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) olarak gerçekleştireceğimiz V. İstanbul Karbon Zirvesi temel odak konusu olacak. İklim değişiminin farkında olanlar ve Tek Gezegen için kaygı duyanlar mücadele sesi yükselince seviniyor, umutlanıyorken, unutma-kaybetme-yok sayma kelimeleri ise içimizi sızlatıyor. Yılmadan çalışmak gerek. Çünkü Tek Gezegen hepimizin.
İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr.Filiz Karaosmanoğlu tarafından kaleme alınan Sürdürülebilir Yaşam köşesi, SÜT-D işbirliği ile hazırlanmıştır.