TCMB piyasaları destekledi, şimdi işsizlik verileri bekleniyor
Üzeyir DOĞAN KAPİTAL MENKUL DEĞERLER AŞ
Küresel piyasalardaki coşku, ufak çaplı düzeltmelerin ardından, son bir aydır hızını arttırarak devam ederken Türkiye'de bu coşkudan payını fazlasıyla aldı. Küresel piyasalardaki iyimser havanın yanında TCMB'nin geçtiğimiz hafta açıkladığı 3 yıllık parasal program, içeride coşkunun boyutunu daha da katladı. TCMB'nin faiz indirimlerine devam edileceği ve orta vadeli para politikasına dair iyimser açıklamaları yatırımcıların İMKB'ye ve DİBS'lere büyük bir coşkuyla saldırmasına neden oldu. Bu açıklamaların desteklediği İMKB geçtiğimiz haftayı %9'a yaklaşan yükselişle tamamlarken, bu haftanın ilk yarısında da %5'i aşan primler gördü. Yüzde 11,50 seviyelerinde bulunan aktif tahvil fazilerinin yüzde 10'a kadar gerilemesi de bu iyimser havanın yansıması. Şimdiki soru bu iyimser havanın ne zamana kadar devam edeceği.
Global ölçekte ekonomilerde önemli toparlanmaların olduğunu açıklanan verilerden de görüyoruz. Fakat borsalarda görülen fiyatları sadece ekonomilerdeki toparlanmalarla ya da verilerle açıklamak mümkün değil. Borsalar nasıl ki kötümserliğin abartıldığuı yerlerse iyimserlik de fazlasıyla abartılabiliyor. Verilerde önemli toparlanmalar olsa da dünya ekonomisinin düzlüğe çıktığına ve hızlı bir büyüme sürecine girileceğine dair ortada bir veri ya da bilgi yok. Fakat fiyatlamalar bu yönde yapılıyor. Bunda da global ölçekteki risk iştahının büyük etkisi var. Neredeyse sıfıra yakın getiri vaad eden risksiz varlıklardan kaçan para riskli varlıklara kayıyor. Genel görünümde de henüz risk iştahında azalmayı gösteren bir işaret de yok. Risk iştahında azalışa neden olabilecek bir gelişme görmediğimiz sürece de kısa vadede olası geri çekilmelerin yeni alım fırsatları yaratabileceğini düşünüyoruz. Fakat bu önümüzdeki günlerde de risk iştahının azalmayacağı anlamına gelmiyor. Dünya ekonomik büyümesinin neredeyse tek umudu haline gelen Çin'deki büyüme hızında olası bir düşüş, Avrupa ve Euro Bölgesi'nde talebin düşük seyretmesi ve işsizliğin artmaya devam etmesi ya da yeni bir batış hikayesi global ölçekte risk iştahının yeniden azalmasına neden olabilecek gelişmeler. Orta ve uzun vadede ise büyümenin yavaş seyrettiğinin görülmesi var olan olumlu havanın dağılmasına neden oalbilir.
İçeride ise TCMB'nin açıklamalarıyla artan coşkunun ardından, önümüzdeki günlerde bu açıklamaların ekonomik verilere etkisi daha dikkatli izlenmeye alınacak. Özellikle yapılan faiz indirimelerinin büyümeye destek olup olmadığı dikkatle izlenecek. Bu doğrultuda, faiz indirimlerinin istenilen parasal genişlemeyi ve talebi canlandırmayı sağlayıp sağlamadığı yönünde önemli bir gösterge olan kredi hacmindeki genişleme izlenmeye devam edilmeli. Şuana kadar burada istenilen artışın sağlanamadığını düşünüyoruz.
Bu hafta bugün İngiltere ve Avrupa Merkez Bankaları'nın faiz kararları ve sonrasında yapacakları açıklamalar önemli olacaktır. Her iki bankanın da faizleri değiştirmesi beklenmiyor. Fakat özellikle AMB Başkanı Trichet'in faiz kararı ardından bugün yapacağı açıklamalar piyasalar üzerinde etkili olabilir, bu nedenle dikkatle izlenmeli. Cuma günü ise ABD'de tarım dışı istihdam ve işsizlik rakamları açıklanacak. Çarşamba günü açıklanan özel sektör istihdamındaki azalış beklentilerin biraz üzerinde gerçekleşmiş, bu da piyasalarda olumsuzluk yaratmıştı. Cuma günü açıklanacak verilerin de beklentilerin altında kalması hızlı bir çıkış yaşanan borsalarda, hızlı bir düzeltme yaşanmasına da neden olabilir.