TCMB dövizin ucuzlamasını önlemeye çalışıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

 

 
Önceki gün Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu toplantısında alınan kararlar ve toplantı sonu yapılan açıklamalar gösteriyor ki, Merkez Bankası bundan sonra da faizi aşağıya çekmeye, döviz fiyatında istikrarı sürdürmeye özen gösterecek.
Faizin ucuzlamasını TL ile kredi kullananlar ister. Mevduat sahipleri faizin aşağıya inmesine üzülür.
Döviz fiyatının ucuzlamasına, ihracatçı üzülür. İthalatçı, döviz ile borçlananlar sevinir.
Hocanın çömlek yapan damadı ile sebze yetiştiren damadının durumu gibi. Yağmur yağarsa çömlekler eriyecek. Yağmaz ise sebzeler kuruyacak.
Kredi notunun artması piyasaları olumlu bir bekleyişe yöneltti. Piyasalar oluk oluk döviz girişi olmasını ve bollaşan döviz nedeniyle döviz fiyatının ucuzlamasını bekliyor.
Döviz girişini tahrik eden Türkiye'nin faiz oranlarının cazibesi. Merkez Bankası döviz girişini frenlemek için faizi aşağıya çekiyor. Faiz ucuzlayınca, kredi talebinin ve özellikle tüketici kredisi talebinin artmasından korkuluyor.
Bunu önlemek için de bankaların kredileme gücünün kısılması için, bankaların Merkez Bankası'na devredecekleri zorunlu karşılıkların miktarı artırılıyor.
Merkez Bankası faiz ve zorunlu karşılık mekanizmalarını bugüne kadar başarı ile uyguladı.

Sonuçta döviz fiyatında ucuzlama önlendi. Talepte canlanma önlendi. Enflasyonun tırmanışı frenlendi.
Bundan sonra ne olacak? Türkiye'ye döviz girişi devam edecek mi? Döviz girişinde beklendiği gibi büyük artış olacak mı?
Gerçekçi olalım, henüz döviz girişinin ne kadar artacağını bilemiyoruz. En son yayınlanan ödemeler bilançosunda, döviz girişinde artış değil yavaşlama işareti var.
Açık anlatımı ile Merkez Bankası bugüne kadar uyguladığı ve başarılı olan politikaları önümüzdeki dönemde sürdürebilir mi?

Burada bir başka belirsizlik, ekonominin gelişme eğiliminin ne olacağıdır. Döviz girişinin artmasına rağmen ekonominin yavaş büyümesi devam edecek mi? Yoksa döviz girişi ve ucuz kredi büyümenin kontrolden çıkmasına yol açacak mı?
Bütün bunlar tartışılıyor ama piyasalarda iyimserlik sürüyor. Merkez Bankası piyasalarda güven yarattı. İçeride ve dışarıda Merkez Bankasının değişen şartlara gereken tepkiyi vereceğine ve riski önleyeceğine inanıyor.
Her şeyin ötesinde önem taşıyan piyasalar döviz fiyatının uzun süre değişmeyeceğine inanmaları. Bu güven kamuoyuna da yayılmış durumda. Kamuoyu, dolar fiyatının 1.80 TL dolayında kalacağını, bunun için döviz alıp satmaya gerek olmadığını düşünüyor.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018