Tavuk eti talebi artıyor
2013 yılında 1 milyon tavuk kesildi. Kesilen tavuğun çok büyük bölümü etlik tavuk. Az bölümü yumurtadan kesilen yumurta tavuğu.
1960’lı yıllara kadar Türkiye’de etlik tavuk ırkı yoktu. Sadece yumurtası için beslenen tavuklar vardı. Islah edilen yumurtalık ve etlik tavukların cinsi tamamen farklı.
TÜİK rakamlarına göre 2013 yılında 102 bin ton koyun eti, 870 bin ton sığır eti kesildi. Kesilen tavuk etinin ağırlığı ise 1 milyon 750 bin ton.
Koyun ve sığır eti toplamının kabaca 2 katı tavuk eti üretimi var.
İşte bunun için tavuk eti üretimi ekonomi için ve tüketici için önemli bir üretim sektörü.
Tavuk eti hem sağlıklı, hem ucuz.
Şimdilerde köy tavuğu giderek yok oldu. Tavuklar entegre çiftliklerde, kümeslerde yetiştiriliyor.
AB standartlarına uygun olan kümeslerde 1 metrekarelik alanda 14 adet etlik tavuk besleniyor. Etlik tavuğun serbest dolaşım alanı büyüdükçe tavuk eti daha yumuşak oluyor. Kümeste sıkışık büyüyen tavuk etinin eti sertleşiyor.
Etlik ırk tavuklar doğal yapıları gereği 45-60 günde 2-2.5 kilo kesim ağırlığına erişiyorlar. Bu sürede 4 kilo yem yiyorlar.
Etlik tavuğun kas yapısı yumuşak, ısı geçirgenliği yüksek oluyor. Bu özelliği nedeniyle pişirme süresi yarım saat dolayında oluyor.
Tavukçuluk sektörü hayvancılık kolları arasında en hızlı gelişen sektör konumunda. Sektördeki 10 büyük firma üretimin yüzde 80’ini gerçekleştiriyor. Sektörün yıllık cirosu 8 milyar lira.
Türkiye’de üretim 2013 yılında yüzde 2 oranında büyüdü. 2013 yılında kişi başı piliç eti tüketimi 17.7 kilo dolayında oldu..
2014 yılında aylık olarak kesilen tavuk sayısı ve tavuk eti üretimi rakamları, 2013 yılının rakamlarının üzerinde.
Bu yıl halkımızın tavuk eti talebinde önemli artış görüldü.