Tatili zehir etmeyecek sigorta tüyoları

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

 

 


Teyzem ve eniştem tatillerini geçirmek için Çeşme'ye  gideceklerdi.  Teyzem emekli öğretmen, eniştem ise milli eski futbolcu. İkisinin de yaşları 70 civarı. Telefonum çaldı bir baktım teyzem arıyor. Özet olarak yolda küçük bir kaza atlatmışlar. Yoldan seken bir parça ile yakıt deposu delinmiş ve yola devam edememişler. Eyvah dedim içimden, tatilleri yandı. Trafik sigortaları vardır belki ama kaskoları  yoktur diye düşündüm.  Öğrendim ki, aracın  kaskosu da var trafik sigortası da. Bir güzel asistans şirketini aramışlar, çekici gelmiş aracı servise çekmiş. Asistans hizmetlerinden arayıp gidecekleri yere kadar gitmelerinin kasko tarafından karşılanacağını söylemişler. Aracın tamir süresi uzadığında rent a car hizmetinden de faydalanabileceği belirtilmiş.

Bana o kadar güzel anlattılar ki, sormayın. İlk kez böyle bir durum ile karşılaştıklarından biraz da şaşırmışlar. Beni arayıp sigorta sektörünün ne kadar geliştiğini gördüklerini ilettiler. Kiralık oto teklifini geri çevirip araç yapılana kadar yakın bir yerde konaklamayı tercih etmişler.  Ama hasar miktarını özenle öğrenmek isteyip hasarsızlık indiriminin yanmasına engel bile olmak istediler. Sonradan öğrendim ki kiralık araç tekliflerini  istenen kredi kartı bilgileri nedeni ile geri çevirmişler. Biraz da korkmuşlar. Belki bu konuda tecrübeleri yok ama, sigorta bilinci konusunda benden 10 tam puan aldılar diyebilirim.

Kiralık araçlar da hem sigorta sektörünün prestiji oldu, hem de tatillerin vazgeçilmezleri. Uçak ile seyahatler arttıkça kiralık araç hizmetinin önemi de ortaya çıktı. Günlük 40-50 TL'ye araç kiralayabiliyorsunuz. İstanbul'dan uçağa binip, Bodrum'da  inip havaalanından araç kiralayarak yorulmadan vakit kaybetmeden tatilimize devam edebiliyoruz.

Kiralarken dikkat !

Burada dikkat edilmesi gereken şeyler olduğunun üzerini dikkatlice çiziyorum. Öncelikle araç kiralarken tanınan bilinen firmaları seçmenizde fayda var. Ve sözleşmeyi de dikkatlice okumanızda fayda var. Çünkü kurumsallaşmamış rent a car şirketleri sözleşme de gizlediği birçok madde ile tüketiciyi mağdur edebildikleri ni iddia eden çok..  Kiralama öncesinde, otomobili etrafında dolaşıp vuruk çizik olup olmadığına, koltuklarda sigara yanığı var mı diye dikkatlice kontrol edin. Sonrasında da aracın kilometresi ile sözleşmede ki kilometreyi karşılaştırın.  Çünkü günlük-haftalık ve aylık kiralamalar da bir kilometre limiti var bunu aşarsanız KM başına misli bir ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz.

Kaskolu araç tercih edilmeli

Ve en önemlisi aracın kaskosunun olup olmadığı.  Sigortacıların araç kiralama şirketlerini pek sevdiğini söyleyemeyiz.  Bu nedenle farklı fiyat uygulamalarını araç kiralama şirketleri müşterilerine yansıtmak zorunda kalıyor. Kaskolu kiralık araç ile, kaskosuz kiralık araç fiyatları arasında bir fiyat farkı var tabii ki. Araç kaskolu ise bunun belgesini mutlaka kontrol etmenizi tavsiye ederiz. 

Alkollü kazalarda kasko devre dışı

Kiralık araç kaskolu ise, kaza yapan kişinin aracı kiralayan kişi ile aynı olması gerekiyor. Araçta ve karşı araçtaki hasarın kaskodan karşılanacağı bilinmeli. Fakat burada ödenmemesi için gerekli şartlar biliniyor olmalı. Tatilde alkollüyken yapılan kazalarda da kaskoda  kapsam dışında kalacağı sürpriz olmamalı. 

Özetle söylemek gerekirse tatile çıkarken de araç kiralarken de, otel rezervasyonu yaptırırken de, tur satın alırken de sigorta yaptırılmalı. Bunlar çok küçük meblağlar ama insanın başına bir şey geldiğinde büyük işler beceriyor sigorta. Bu unutulmamalı. Herkese güzel tatiller...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar