Tatil günleri ücretinin hesaplanması

Ali YÜKSEL
Ali YÜKSEL YARGITAY KARARLARI aliyuksel@aliyuksel-hilmiozalp.av.tr

YARGITAY KARARLARI / Av. Ali YÜKSEL / Av. Cihan AVCI

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2007/31406 E. ve 2008/ 34069 K. sayılı 18.12.2008 tarihli ilamında çalışılan genel tatil günlerinde işçinin ücretinin ne şekilde hesaplanacağını tarif etmiştir. Konu uygulamada zaman zaman duraksamalara yol açmaktadır. Özellikle işçinin anlaşılan ücretinin içine çalışılmayan genel tatil günlerinin ücretinin de dâhil olduğu esası bazı uygulamalarda gözden kaçabilmektedir. İşte bu karar bu konudaki yanlış uygulama ve farklı değerlendirmelere son verebilecek mahiyette bir karardır.

İncelememize konu Yargıtay kararında, davacı, ihbar, kıdem tazminatı, fazla mesai ile hafta, bayram ve genel tatil gündeliklerinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Yargıtay kararın temyiz edilmesi üzerine inceleme yapmış ve kararı bozmuştur.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi bozma kararında, hükme esas alınan bilirkişi hesap raporunda bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının hatalı olarak 2 kat ücret üzerinden hesaplandığını, davacı işçinin aylık maktu ücretle çalıştığından bahisle aylık ücretinin içinde genel tatil ücretinin de bulunduğu belirtilmiştir. 4857 sayılı İş Kanununun 47. maddesinde, kanunun kapsamındaki işyerleri bakımından, ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışma karşılığı olmaksızın o günün ücretinin ödeneceği, tatil yapılmayarak çalışıldığında ise, ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödeneceği hükme bağlanmıştır. Buradan hareketle bayram ve genel tatil ücreti hesaplanırken bir günlük ücret hesaplanması gerekmektedir.

Bu kararda üzerinde durulması gereken önemli bir husus, tatil yapılmayarak çalışılan genel tatil günü çalışmasının hadd - i zatında haftalık 45 saati aşan bir çalışma teşkil etmesi halinde ne gibi bir uygulama yapılacağıdır. Bu durumda işçiye tatil yapmadan çalışarak geçirdiği genel tatil günü için ayrıca fazla mesaisini de ödemek gerekmektedir. Bu ihtimalde işçi çalıştığı genel tatil günü karşılığı olarak günlük ücretinin 1.5 katını hak edecektir. Bu ifademiz tatil yapmadan çalışarak geçirilen genel tatil gününün tamamının fazla mesai teşkil etmesi halinde söz konusu olacaktır. Eğer tatil yapmadan çalışarak geçirilen genel tatil gününün tamamen değil kısmen fazla mesai teşkil etmesi halinde, fazla mesai teşkil eden kısım kadar 1,5 kat ücrete hak kazanılacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ücret zammı 29 Mart 2014
Örtülü ikale 19 Şubat 2014