TASAM, 8.Dünya İslam Konferansı ve Kadın
Herkes 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamaya hazırlanırken, İstanbul çok ilginç bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Kısa adı TASAM olan Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi, İstanbul'da 8.Dünya İslam Konferansı düzenleyerek, İslam ülkeleri arasında, terörden, teknik atılımlara, gençlikten, kadın sorunlarına kadar değişen çok geniş boyutlu konuları ele alarak, çözüm önerileri üretme çabası gösterdi.
Başta İslam ülkeleri olmak üzere, dünyanın her yerinden diplomattan, gazeteciye ve sivil toplum kuruluşundan (STK), akademisyene kadar çok sayıda katılımcının yer aldığı konferansta, en dikkat çekici konu kadına verilen değer ile kadının toplumda yerinin alması çıkışı oldu.
İslam ülkeleri kadınları, kadının, toplumda, iş, eğitim, akademik çalışma gibi konularda erkekler kadar söz sahibi olmak istediklerini, buna uygun tüm koşullara sahip olduklarını haykırarak, 'Bizler anneyiz, eğitimciyiz, okuluz, topluma yön verecek kişileri bizler yetiştiriyoruz.Toplumda arka plana itilmiş, erkeklerin ardından gelen 2. sınıf vatandaşlar değiliz!' çıkışını yaptılar.
Türkiye'deki gelişmeleri incelediklerini belirten konuk İslam ülkeleri kadınları, kendilerinin siyasette de söz sahibi olma hakkına değindiler. TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, Türkiye'de gerçekleştirilen 8. Dünya İslam Konferansının, geleceğe ışık tutacağını, burada alınan kararların, bir süre adeta atıl kalan kadın gücünün topluma kazandırılmasıyla kaybedilen zamanın, kapatılacağına dikkat çekti.
Malezya'dan, Endonezya'ya, Pakistan'dan, İran'a kadar değişen ülkelerin temsilcileri olan 8.Dünya İslam Konferansı katılımcıları, terörün de önlenmesi, gençliğin uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan kurtarılması gibi konularda da işbirliği kararı aldılar.
İstanbul'da gerçekleşen Forum ile eş zamanlı olarak; Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı | BİLGE 2018 (“Bir Kadın - Bir Dünya | Güç ve Adalet İnşası için Politikalar” teması ile), Dünya Müslüman Gençlik Zirvesi ve Fuarı | GÜÇ 2018 (“Toplum 5,0 ve Gençlik” teması ile), İslam Dünyası İstanbul Ödülleri‘nin üçüncüsünün Takdim Töreni ve 9. Dünya İslam Forumu Yetkin Kişiler Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantı sonrası yapılan açıklamada, "Dünyadaki temel trendlere bakıldığında “toprak ve makineyi” takiben “bilgi ve bilgiye dayalı ürünler” temelli yeni ekonomi çağında küresel rekabet “mikro-milliyetçilik”, “entegrasyon” ve “öngörülemezlik” üzerinden gelişmekte, hayatın ve devletin yeni doğasını belirleyen meydan okumaların; “kaynak ve paylaşım krizi” “üretim-tüketim-büyüme” formülünün sürdürülemezliği, Çin kaldıracı ile “orta sınıfın tasfiyesi”, “enerji, su ve gıda güvensizliği”, hayatın her alanında “4. boyuta geçiş”, “işgücünde insan kaynağının tasfiyesi”, değişen devlet doğası ve beklenti yönetimi temelinde “sert güçten yumuşak güce geçiş” olduğu temel referanslar olarak şekillenmektedir. Tüm bu temel parametreler içerisinde, teknolojideki dönüşümler; yapay zeka, sanal/artırılmış gerçeklik ve mobilite merkezli gelişerek tüm insan hayatını ve doğasını değiştirmeye adaydır. Birkaç yıldır duymaya başladığımız ve son bir yıldır da yenisi eklenen “Endüstri 4,0” ve “Toplum 5,0” kavramlarının dünyanın dönüşümünü yönetmek açısından önemli başlıklar olduğu aşikârdır. Bir diğer etken de Çin’in dünya sahnesinde her geçen gün etkinleşmeye başlamasıyla oluşturduğu türbülanstır. Yeni İpek Yolu projesi “Kuşak ve Yol” hem karadan hem denizden 64 ülkeyi ilgilendiren bir küresel entegrasyon projesi olarak şekillenmekte, iktisadi pastanın dağılımını kalıcı olarak değiştirmektedir." denildi.