Tarımla ilgili bazı rakamlar ve yeni teknolojilerden alınan sonuçlar

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Ali Ekber Yıldırım'ın derlemesinden 2018’de verilen teşviklere karşın tarım sektöründeki olumsuz tabloyu okuyunca bu konuda yeni teknolojiler uygulayarak verim artıran dostumla konuşup önerilerini aldım. Bunları sizinle paylaşmak istedim.

2018 yılında tarım sektöründeki gelişmeleri ve üretim rakamlarını TÜİK verilerine dayanarak ele alan Ali Ekber Yıldırım'ın 20 madde halinde ortaya koyduğu tablo hiç iç açıcı değil. O tablo nasıl değiştirilebilir bu konuyu sektördeki bir dostumla ele aldım.

Önce Ali Ekber Yıldırım'ın yazısında yer alan bilgileri aktarayım:

“2018 yılında tarıma 14.5 milyar lira destek sağlanmış, tarım sektörü 100 milyar liranın biraz üstünde kredi kullanmış. TÜİK verilerine göre, yılın 9 ayında tarım sektörü yüzde 0.7 büyümüş. 2018 beklentileri ise 2017’ye göre gerileme göstermiş. Tahıl üretimi 2017’de 68.4 milyon ton iken bu yılın beklentisi 65.5 milyon ton. Aynı şekilde sebze üretimi bir yıl öncesine göre 30.8 milyon tondan 29.0 milyon tona, meyve üretimi de 20.8 milyon tondan 20.5 milyon tona gerilemiş.”
Tarımsal desteklere ve kredi kullanımına karşın bu gerilemeyi görünce yeni teknolojilerle üretim yaptığını bildiğim bir dostuma bu tablonun değişmesi için neler yapılması gerektiğini sordum. Aldığım yanıt şöyle oldu:

“ Bundan 30-40 yıl önce buğday üretimimiz 20-21 milyon tondu, hala aynı durumda. Aynı dönemde sebze üretimi 5 kat arttı. Yen teknolojilerin kullanıldığı alanlarda verim artışları var. Serada domates üretimi 25-30 tona, biber üretimi 15 tona çıktı. Tarlada salatalık üretimi 30 ton, patlıcan üretimi 15 ton, karpuz üretimi de 9-10 tona yükseldi. Yağ üretimi yapılan bitkilerde de yeni teknolojilere geçilmesi şart. Biz zeytin ağaçlarından 25 kilo ürün alıyoruz, İspanya’nın aldığı ürün ise 88 kilo. Elma gibi meyvelerde ise dış pazarda sürekli yenilik isteniyor. Otomobildeki model değişimi gibi cins değiştirmek/geliştirmek gerekiyor. Ekim alanlarımızı tanıyıp toprağın ihtiyacı olan gübre ve ilaç katkılarını yaparak verimi artırmalıyız. Babadan kalma yöntemlerden vazgeçmeliyiz. Hayvancılık ve et üretimini artırmak için de yeni teknolojilere, yem bitkilerinin geliştirilmesine ihtiyacımız var. O alanda da yeni teknolojilerle verimi artırmalıyız. Kendine yeterli ülke olmak için de, ihraç edilecek ürün için de yeni teknolojilere ihtiyacımız var. Uyguladığımız alanlarda belirttiğim gibi başarılı sonuçlarda alıyoruz. Bakanlığın da teşviklerini verimi artırmaya yönelik vermesi gerekir.”

Hem Ali Ekber’in uzmanlığıyla tarım sektörünün 2018 yılı rakamlarının olumsuzluğunu sizinle paylaşmak istedim. Hem de yeni teknolojiler uygulayan dostumun umut taşıyan açıklamalarına değindim. Unutmayalım ki en gelişmiş sanayi ülkeleri bile, tarımda kendine yeterli olmanın yollarını arıyorlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar