Tarıma 14.4 milyar lira destek verilecek

Ali Ekber YILDIRIM
Ali Ekber YILDIRIM TARIM DÜNYASINDAN [email protected]

Dün tarımda 2015'te yaşananları özetledik. Bugün ise gelecek yıla aktarılan sorunları, tarımda 2016'da yaşanması muhtemel gelişmeleri, öngörüleri paylaşmak istiyoruz.

Tarımda 2016'da yaşanması muhtemel gelişmeler şöyle:

1- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda yoğun bir atama trafiği yaşanacak. 2015'in sonunda Bakan Yardımcılığına Mehmet Daniş getirildi. Bakanlık müsteşarlığı başta olmak üzere bir çok genel müdürlük ve daha alt kadrolar için pek çok isim konuşuluyor. Yeni bakan yeni kadro ile yola devam edecek. Bu nedenle yeni yılın ilk günlerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bürokrat kadrosu yenilenmiş olacak. Bakan Faruk Çelik'in tarımla ilgisi olmaması tartışılırken, Avukat Mehmet Daniş'in Bakan Yardımcısı olarak atanması, en azından müsteşarın tarımdan biri olacağı beklentisini güçlendirdi. Müsteşar da sektör dışından atanırsa ilk kez bakanlığın tepe yönetimi tarımı bilmeyenlerden oluşmuş olacak.

2- Yeni yıla Rusya'nın tarım ürünlerine uygulayacağı ambargo ile girilecek. 1 Ocak 2016 itibariyle, domates, hıyar, portakal, mandarin, üzüm, elma, armut, kayısı, karnabahar, başlı brokoli, karanfiller, hindi eti, tavuk ve horoz etinin Türkiye'den Rusya'ya girişi yasak olacak. Bu ürünleri üretenler, işleyenler, taşıyanlar, ihraç edenler veya bu işlerde çalışanlar için Rusya pazarının kapanması büyük sıkıntı yaratacak. Benzer bir durum Irak pazarı için de geçerli. Habur Gümrük Kapısı'nın kapalı olması nedeniyle Irak'a da tarım ürünleri ihraç edilemiyor. Yaş meyve ve sebzede en büyük ihracat pazarı olan Rusya'nın ve ikinci sıradaki Irak pazarının kapalı olması yeni yılın en çok gündemde kalacak konuların başında geliyor.

3- Tarımsal destekleme bütçesi kapsamında 2016'da çiftçilere  toplamda 14.4 milyar lira destek verilecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın açıklamasına göre, bu desteğin 11.1 milyar lirası doğrudan tarımsal destekleme ödemesi olarak çiftçilere ödenecek. Tarımsal kredi faiz desteği olarak Ziraat Bankası üzerinden 1.4 milyar lira, tarımsal ürünlerin alımı konusunda Toprak Mahsulleri Ofisi üzerinden 768 milyon lira kaynak aktarılması öngörülüyor. Doğrudan desteklerde hayvancılık ve prim desteklerinin aslan payını alması bekleniyor.

4- Küçük aile işletmeleri için 5 dekara kadar dekar başına 100 lira alan bazlı destek ödenmesi 2016'da başlayacak. Ayrıca yemde ve gübrede Katma Değer Vergisi'nin kaldırılması için çalışmalar tamamlanacak. Genel istek KDV'nin kaldırılması yerine  KDV kadar ödemenin çiftçilere doğrudan ödenmesi yönünde.  

5- Birleşmiş Milletler 2016'yı Bakliyat Yılı ilan etti. Bu nedenle yeni yılda bakliyatla ilgili etkinlikler, toplantılar yapılacak. Dünyada ve Türkiye'de bakliyat üretimi, tüketimi sorunlar ve geleceğe ilişkin beklentiler dile getirilecek.

6- Hayvancılık sektöründeki gelişmeler yine çok sık gündemimizde olacak. İthalat devam edecek. Hayvan hastalıkları,kaçak et ve hayvan girişi gündemde olacak. Hayvancılıkta bazı önemli değişiklikler de bekleniyor. Bunlardan en önemlisi, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, sektör temsilcileriyle yaptığı toplantılardan sonra, kurulacağını söylediği "Hayvancılık Sorunlarını Çözme Komisyonu" olacak. Komisyon yeni yılda çalışmalarına başlayacak. Ayrıca, hayvancılık sektörüne yönelik desteklerde bazı değişikliklerin yapılması da gündemde.

7- Çiğ süt referans fiyatının yılın ilk 6 ayında sabit kalacağı kesinleşti. Ulusal Süt Konseyi yaptığı toplantıda Temmuz 2014'ten beri litre başına 1 lira 15 kuruş olan çiğ süt referans fiyatının 2016'nın ilk yarısında da geçerli olmasını kararlaştırdı. 

8- Avrupa Birliği destekli Kırsal Kalkınma Hibe Programı'nın ikinci dönemi( IPARD II) için 2016'da ilk başvurular alınacak. Türkiye'de 42 ilde uygulanan,tarım ve kırsal kalkınmada önemli projelerin gerçekleşmesini sağlayan IPARD' ın ülke geneline yaygınlaştırılması 2016'nın önemli gündem konularından birisi olacak.

9- Bu yılın sonbahar ve özellikle de Aralık ayının yağışsız geçmesi 2016'da kuraklık riskini güçlendirdi. Yeni yılda ve özellikle ilkbahar da artık her yıl yaşanan zirai don 2016'nın da korkulu rüyası olacak.

10- Gıda fiyatları yine her ay enflasyon rakamları açıklandığında ana gündem konularından birisi olacak.

11- Türkiye'nin ilk Expo'su Antalya'da Nisan-Ekim 2016 tarihleri arasında düzenlenecek.  Çiçek ve Çocuk ana temasıyla açılacak Expo'ya yaklaşık 8 milyon ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

Özetle, 2016  tarım sektörü açısından 2015'ten çok farklı olmayacak. 

Yeni yıl mesajına gelince, her yeni başlangıç içerisinde umudu taşır. Yarın yeni yıla da bu duygularla girmek istiyoruz. Ancak, ülkenin bir bölümünde savaş yaşanırken ne kadar umutlu olabiliriz ki?

Ülkemiz için, çocuklarımızın yarını için, daha iyi bir dünya için yılmak yok, mücadeleye devam. Sağlıklı, mutlu, barış içinde bereketli bir yıl olması dileği ile yeni yılınız kutlu olsun.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar