Tarım ve hizmetler istihdama büyük katkı yapıyor
Geçen nisandan bu yana çalışan sayısında 1 milyon 803 bin artış var.
Çalışan sayısındaki bu artışa tarımda çalışanların katkısı 664 bin, hizmetler sektörünün katkısı 213 bin oldu.
Sanayide çalışanların sayısı 450 bin, inşaatta çalışanların sayısı 213 bin arttı.
Bir yılda çalışan sayısında 1 milyon 803 bin artış var ama, kayıtlı işçi sayısındaki artış sadece 898 bin. Geri kalan 905 bin kişinin kayıtsız işçiler grubuna eklendiği varsayılıyor.
2010 Ocak ayından bu yana (1) Toplam çalışan sayısındaki artış 1 milyon 339 bin. (2) Ocaktan bu yana sanayideki çalışan sayısı sadece 100 bin artmış. (3) Tarımda 580 bin kişinin iş bulduğu belirtiliyor. (4) İş bulabilenlerin 562 bini kendi hesabına çalışanlar ile, ücretsiz aile işcileri.
Önemli olan
(1) Ücretli işci sayısının
(2) Kayıtlı işci sayısının aratmasıdır.
Öteden beri bilinir ki Türkiye gibi ülkelerde istihdam sorununun çözümü sanayi kesiminin büyümesine bağlıdır. Sanayide üretim artışı istihdam sorununun çözümünde dinamiği teşkil eder.
Bizde kriz döneminde sanayi kesiminde sadece üretim daralması olması, sanayi kesimi ayakta kalabilmek için istihdamı daraltmak zorunda kaldı.
Sanayi kesimi düşen talebi ve düşen fiyatları karşılayabilmek için işçilik faturalarını daraltma çabasına girdi. Sanayide üretim artışı başladığı halde beklenen ölçüde işci alımı yok.
Dikkat buyurulur ise istihdamda tarım ve hizmetler kesimleri öne çıkıyor. Bu konudaki değerlemelerde de dikkatli olmak gerekir.
Tabii ki yaz aylarında tarımda geçici de olsa istihdam imkanı büyür. Dün açıklanan bilgiler Nisan ayına ait rakamları gösteriyor. Nisan ayı tarımda gerçek anlamda uyanışın henuz başlamadığı bir aydır.
Hizmetler sektörü ise çok yaygın bir sektördür. İşportacıdan, otomobil parkına yardımcı olanlara kadar farklı iş imkanları bu sektör içindedir.
Devlet yatırım ve üretimden çekildi. Dün Sayın R.T.Erdoğan ile bir araya gelen Sayın K.Kılıçdaroğlu , toplantıdan sonraki açıklanmalarında istihdam sorununun çözümü için devletin doğuya yatırım yapmasından, mayınlı arazilerin temizlenerek köylülere dağıtılmasından, mevsimlik işçilere köylerinde iş imkanı bulunmasından söz etti.
Ne yazık ki bunlar kulağa hoş gelen ama işsizlik sorununa çözüm getiremeyecek önerilerdir.
Görülüyor ki işsizlik konusunda AKP'nin ciddi bir proğramı olmadığı gibi CHP'nin de hazırlığı yok.
Halbuki Türkiye'nin en önemli sorunu işsizliktir. Ve de kötüsü bu sorun ayda bir deta TÜİK tarafından istihdam rakamları açıklandığında gündeme gelir. Üç gün gündemde kaldıktan sonra unutulur.