Tarım ürünlerinde üretici beklediği fiyatı bulamıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Tarım ürünleri sıra ile piyasaya çıkmaya başladı. Fakat değişik nedenlerle piyasada oluşan fiyat üreticiyi mutlu edemiyor.

Ekonomide tarımın ağırlığı azalsa da, tarımsal alanlardan şehirlere göç artsa da, tarımsal üretim ile karnını doyuranların sayısı az değil. Ana gelir kaynağı başka alanlara kaysa da tarımsal gelir desteğiyle yaşayanların sayısı hiç de az değil.

Geçen yıl yaygın şekilde kuraklık sorunu vardı. Bu yıl yer yer kuraklık sorunu var. Yer yer de ürün fazlası...

Her iki durumda da üretici zarar görüyor. Kuralıktan etkilenen üreticinin ürünü az. Eline para geçmiyor. Kuraklıktan etkilenmeyende bu yıl verim arttı. Verim arttığı için de fiyat düşüyor. Eline para geçmiyor.

Fındık gibi çok sayıda üreticiyi ilgilendiren bir ürün konusunda bile hükümetin gereken ilgiyi göstermemesi karşısında genelde ihracata dönük çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir gibi klasik ürünlerde ve dış piyasalardan etkilenen mısır ve pamuk gibi ürünlerde üretici belirsizlikten yakınıyor.

Tütün unutuldu. Pancarın adı geçmez oldu. Yağlı tohumlar ile kimse ilgilenmiyor.

Bunlar ekonominin önemli ürünleri. Bu ürünlerin yetiştiği tarım arazilerini alternatif ürüne açacak olsak konu önem taşımayacak. Ne yazık ki bu ürünleri üretenler çaresiz ve alternatifsiz bir yaşam sürüyor.

Üzerinde durulmayan, başlıca tarım ürünlerinde dönüm başı üretimin getirisinin üreticinin yaşamını ve üretimin devamını imkansız kılacak kadar gerilemesi.

Tabii ki önemli olan dış piyasaya dönük ürünlerde fiyatların ihracata imkan verecek çizgide olmasıdır.

Sanayicinin döviz kurundan yakınmasının ardındaki tablo şimdilerde tarım ürünlerinde söz konusu oluyor. Üreticinin üretim yaparken kullandığı gübre, mazot, ilaç girdilerinin fiyatı artarken döviz fiyatına bağlanan ürün fiyatı artmayınca üreticinin gerçek net geliri geriliyor.

Bugüne kadar piyasaya çıkan ürünlerde üretici fiyatı beğenemedi. Önümüzde ramazan var. Ramazan ayında piyasalarda göreceli olarak bir gevşeme olacak. Halbuki üretici Ramazan ayında ihtiyaçları için para bulmak zorunda. Ne yazı ki bu tabloda bazı tarım ürünlerinde olmasının altında fiyatla zorunlu satışlar gerçekleşecek.

Türkiye'de tarımda üretici ürün bazında teşkilatlanamadı. Tarım satış koopetatifleri sistemi çökertildi. Politikacılar artık üretici ile ilgilenmiyor. Bu durumda Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile Türkiye Ziraat Mühemdisleri Odaları Birliği'nden başka tarımın sorunlarını izleyen kuruluş kalmamış durumda.

Dikkat edilir ise medyada da tarımsal üretimim büyüklüğü üreticinin durumu, tarım ürünleri ticareti konularında fazla haber çıkmıyor.

Bu tabloda DÜNYA Gazatesi'nin Anadolu'nun değişik yörelerindeki durumu yansıtan haberleri önem taşıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018